Peskov a afirmat că, dacă Ucraina respinge "ideea de a se alătura NATO", aceasta va contribui "semnificativ la formularea unui răspuns mai inteligibil la îngrijorările Rusiei".
Declarația lui Pristaiko a fost rapid contracarată de președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
Acesta a precizat că "aderarea la NATO și UE rămân prioritare".
Însuși Pristaiko a revenit asupra spuselor sale după ce, într-un dialog cu BBC, a fost întrebat dacă Ucraina și-ar putea schimba poziția față de aderarea la NATO și a răspuns: "Am putea face acest lucru, mai ales suntem amenințați și șantajați cu asta".
Ambasadorul a precizat ulterior că Ucraina este gata pentru "multe concesii" dar acestea "nu au nimic de-a face cu NATO, (aderarea) fiind înscrisă în Constituția ucraineană".
Kremlinul vrea "ceva ferm", care să dovedească îndepărtarea Ucrainei de NATO
În pofida revenirilor și clarificărilor asupra declarației ambasadorului, spusele acestuia au avut un anumit ecou la Kremlin.
Dmitri Peskov a subliniat că autoritățile de la Kiev au fost solicitate să clarifice spusele ambasadorului, iar acest lucru "cu greu poate fi perceput ca un fapt împlinit, ca o schimbare în politica externtă conceputuală" a Ucrainei.
Peskov a fost întrebat dacă ipoteza unei îndepărtări a Ucrainei de NATO ar satisface Moscova și insistat pe nevoia unui gest concret al Kievului.
"Fără îndoială. Ceva ferm, care să confirme că Ucraina refuză ideea de a se alătura NATO. Acesta este un pas care ar contribui semnificativ la formularea unui răspuns mai inteligibil la îngrijorările Rusiei", a răspuns el.
Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko se întâlnesc până la finele săptămânii
Președintele rus, Vladimir Putin, și omologul său belarus, Aleksandr Lukașenko, urmează să se întâlnească săptămâna aceasta, a precizat purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov.
"Această întâlnire este pregătită și ne așteptăm să aibă loc până la finele săptămânii", a spus el.
Peskov a fost întrebat în legătură cu posibilitatea ca decizia retragerii trupelor ruse din Belarus să fie luată cu ocazia acestei întâlniri.
"Să nu ne grăbim și să așteptăm întâlnirea. Cei doi președinți vor face declarații după discuții", a răspuns oficialul rus.
Întâlnirea a fost confirmată și de președintele belarus.
"Ne vom întâlni în viitorul apropiat și vom decide asupra momentului și calendarului retragerii Forțelor Armate ale Federației Ruse. Este treaba noastră", se spune în transcriptul oficial al declarației făcute de Aleksandr Lukașenko.
Rusia a început, săptămâna trecută, exerciții militare comune cu Belarus, planificate să dureze 10 zile.
Se estimează că desfășurarea rusă în Belarus este cea mai mare de la Al Doilea Război Mondial încoace.
Rușii au deplasat în Belarus 30.000 de soldați, inclusiv membri ai trupelor speciale Spetznaz, aparate de vânătoare Su-35, rachete Iskander și sisteme defensive anti-rachetă S-400, potrivit celor declarate în urmă cu aproape două săptămâni de Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.