Dmitri Medvedev, vicepreședinte al Consiliului de securitate al Rusiei, i-a numit pe editorii ziarului britanic The Times drept „ținte militare legitime”, relatează, miercuri, The Guardian.
Amenințările lui Medvedev vin după ce The Times a publicat un editorial în care asasinarea generalului Igor Kirillov a fost calificată „act de legitimă apărare” al Ucrainei.
Acest șef militar rus al protecției împotriva armelor chimice, biologice și radiologice a fost ucis împreună cu asistentul său de un dispozitiv atașat la o trotinetă electrică. Bomba a explodat marți dimineață, atunci când cei doi au ieșit dintr-o clădire situată într-o zonă rezidențială din sud-estul Moscovei.
Kirillov este oficialul militar rus cu rangul cel mai înalt care a fost asasinat departe de linia frontului, de la începutul invaziei în Ucraina.
Ce le-a transmis Medvedev celor de la The Times
„Cei care comit crime împotriva Rusiei au întotdeauna complici. Și ei (complicii, n.r.) sunt acum ținte militare legitime. În această categorie ar putea intra și șacalii mizerabili de la The Times, care s-au ascuns în mod laș în spatele editorialului lor. Asta înseamnă întreaga conducere a publicației”, a scris Medvedev pe Telegram.
Într-o aluzie străvezie la asasinatele sau tentativele de asasinat ale Rusiei pe teritoriul britanic, ce i-au vizat în trecut pe foștii spioni Aleksandr Litvinenko (otrăvit cu Poloniu 210 în 2006 la Londra) și Serghei Skripal (supraviețuitor al tentativei de otrăvire cu Noviciok în 2018, la Salisbury), oficialul rus a adăugat că jurnaliștii de la The Times „ar trebui să fie atenți”, deoarece „se întâmplă lucruri la Londra”.
Vicepreședintele Consiliului rus de Securitate i-a amenințat, cu aceeași ocazie, și pe oficialii NATO care ajută Ucraina, afirmând că aceștia sunt prea mulți pentru a fi enumerați că ar trebui, la rândul lor, „să fie considerați drept ținte militare legitime pentru statul rus și pentru toți patrioții ruși”.
Oficialii britanici reacționează la amenințările lui Medvedev
Medvedev, care a fost președinte al Rusiei în perioada 2008 - 2012, a primit pe X replica ministrul britanic de Externe, David Lammy. Acesta din urmă a scris că „amenințarea gangsterilor împotriva jurnaliștilor de la Times miroase a disperare”.
Întrebat despre comentariile lui Medvedev, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului britanic Keir Starmer a declarat că acestea sunt „cele mai recente dintr-o serie de retorici disperate venite din partea guvernului lui Putin”.
„Spre deosebire de Rusia, presa liberă este piatra de temelie a democrației noastre și luăm foarte în serios orice amenințare din partea Moscovei”, a adăugat oficialul.
Dmitri Medvedev, privit cândva de Occident drept un reformator liberal ce promitea modernizarea și democratizarea țării, a devenit, mai ales după invazia în Ucraina, una dintre cele mai vocale figuri pro-război din Rusia.
Amenințările sale frecvente și brutale cu anihilarea Occidentului sunt considerate de unii analiști drept tentative ale acestui politician rus de a-și menține relevanța la Moscova.
Cu toate acestea, Medvedev rămâne un confident important al lui Putin: el a călătorit recent la Beijing pentru discuții cu liderul chinez Xi Jinping, unul dintre aliații-cheie ai Rusiei, amintește The Guardian.