Antena 3 CNN Externe Dmitri Medvedev anunță ce va face Rusia cu armele nucleare, dacă Suedia și Finlanda intră în NATO

Dmitri Medvedev anunță ce va face Rusia cu armele nucleare, dacă Suedia și Finlanda intră în NATO

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:31 14 Apr 2022 Modificat la 13:31 14 Apr 2022
dmitri-medvedev-scenarii-rusia-foloseste-arme-nucleare
Dmitri Medvedev spune care sunt scenariile în care Rusia ar folosi armele nucleare Sursa foto: Hepta

Atât Finlanda, care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, cât şi Suedia analizează o eventuală aderare la Alianța Nord-Atlantică.

Finlanda va lua o decizie în următoarele câteva săptămâni, după cum a anunțat, miercuri, premierul finlandez Sanna Marin.

De asemenea, un cotidian din Suedia a relatat că principalul partid de guvernământ al acestei țări ar fi luat deja decizia de a cere intrarea în NATO, cu ocazia Summit-ului din iunie, de la Madrid.

Medvedev: "Rusia va acționa pentru restabilirea echilibrului militar"

Dmitri Medvedev (foto) a atenționat că, dacă Suedia şi Finlanda vor adera la NATO, Rusia îşi va întări forțele terestre, navale și aeriene în regiunea Mării Baltice, pentru a restaura echilibrul militar.

Medvedev a indicat în mod expres explicit că regiune baltică ar putea să nu mai fie "liberă de arme nucleare", cu referire la exclava rusă Kaliningrad, situată între Polonia şi Lituania.

"Ar putea să nu mai fie vorba despre niciun fel de statut non-nuclear pentru regiunea baltică. Echilibrul trebuie restabilit", a spus oficialul rus, care a fost președinte al țării în perioada 2008-2012. 

"Până acum, Rusia nu a luat astfel de măsuri şi nu avea de gând să o facă. Dar dacă ni se va forța mâna, ei bine, rețineți că nu noi am propus asta", a adăugat el.

Reacții din zona baltică: "Rușii au deja arme nucleare acolo, nu e nicio noutate"

Ministrul apărării din Lituania, Arvydas Anusauskas, a reacționat joi și a declarat că Rusia are deja arme nucleare în regiunea baltică și că acestea au fost desfășurate în exclava Kaliningrad înainte de actuala criză.

"Actualele amenințări ruse sunt destul de ciudate, în condițiile în care, chiar şi fără actuala situație de securitate, știm că ei păstrează arme la 100 de kilometri de frontiera Lituaniei", a spus ministrul lituanian.

" În Kaliningrad au fost întotdeauna păstrate arme nucleare iar comunitatea internațională și țările din regiune sunt perfect conștiente de acest lucru", a adăugat el.

La rândul său, premierul lituanian, Ingrida Simonyte, a afirmat joi că amenințarea Rusiei de a-şi întări prezența militară, inclusiv nucleară, în regiunea baltică nu reprezintă "nicio noutate".

×
x close