Antena 3 CNN Externe Distrugerea armelor chimice siriene este un proces realizabil, dar „foarte scump, de durată şi extrem de complicat”

Distrugerea armelor chimice siriene este un proces realizabil, dar „foarte scump, de durată şi extrem de complicat”

M.T.
1 minut de citit Publicat la 12:07 13 Sep 2013 Modificat la 12:07 13 Sep 2013
Distrugerea armelor chimice siriene este un proces realizabil, dar „foarte scump, de durată şi extrem de complicat”
Distrugerea arsenalului chimic sirian de către inspectorii internaţionali este un proiect realizabil, dar, în acelaşi timp, „foarte scump, de durată şi extrem de complicat”, a declarat Olivier Lepcik, expert la Fundaţia pentru studii strategice din Paris, într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres.

Planul propus de Rusia este perfect realizabil, dar va dura o lungă perioadă de timp, apreciază Lepcik, estimând că aceasta ar putea fi nevoie de câţiva ani înainte de a se putea face inventarul arsenalului chimic sirian, plasarea lui sub control şi apoi dezmembrarea şi distrugerea sa.

Rusia, care dispunea în epocă de 40.000 de tone de arme chimice, şi SUA, care au avut 30.000 de tone, au început să distrugă arsenalul lor chimic la sfârşitul anilor '90 ai secolului trecut.

Cu toate acestea, „nici astăzi acest proces nu este încheiat”.

Rusia şi Statele Unite nu vor termina probabil distrugerea armelor lor chimice decât la sfârşitul acestui deceniu sau la începutul deceniului următor, o dovadă a dificultăţii unui astfel de proces, explică expertul francez.

Distrugerea unui arsenal chimic militar este foarte complicată. Aceste arme sunt deosebit de periculoase. Substanţele pe care le conţin sunt extrem de toxice, a arătat Olivier Lepcik, subliniind necesitatea unor numeroase măsuri de precauţie, deopotrivă pentru mediu şi oameni.

Mai mult, atrage el atenţia, Convenţia internaţională împotriva armelor chimice prevede ca armele să fie distruse pe teritoriul naţiunii care le-a fabricat.

În plus, Naţiunile Unite şi OIC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) nu vor trimite inspectori pe teren dacă nu vor fi în măsură să le garanteze securitatea.

În condiţiile în care în Siria este în desfăşurare un război civil, securitatea pentru inspectorii care s-ar ocupa de arsenalul chimic sirian nu pare să poată fi garantată, consideră Lepcik.

×
x close