Antena 3 CNN Externe Disensiuni în NATO cu privire la trupele din Afganistan. Decizia, la summitul de la Bucureşti

Disensiuni în NATO cu privire la trupele din Afganistan. Decizia, la summitul de la Bucureşti

1 minut de citit Publicat la 12:23 08 Feb 2008 Modificat la 12:23 08 Feb 2008
Disensiuni în NATO cu privire la trupele din Afganistan. Decizia, la summitul de la Bucureşti
Disensiunile cu privire la efectivul trupelor din Afganistan au dominat reuniunea miniştrilor apărării din statele NATO, de la Vilnius. Statele Unite au dificultăţi tot mai mari în pacificarea sudului afgan, măcinat de violenţe, şi vor ca aliaţii să contribuie cu mai multe trupe. Ministrul american al Apărării nu crede, totuşi, că Alianţa trece printr-o criză, după ce, joi, tot el avertiza că viitorul NATO este în pericol, din cauza neînţelegerilor privind Afganistanul.

NATO asigură comanda Forţei pentru Asistenţă de Securitate în Afganistan, cu mandatul Naţiunilor Unite. În ultimii doi ani, efectivele Forţei au sporit de la 16.000 la 43.000 de soldaţi.

Dar în acelaşi timp a crescut şi agresivitatea talibanilor, iar militarii americani, care acţionează în cele mai nesigure regiuni, solicită şi mai multe trupe.

În sudul Afganistanului, americanii sunt ajutaţi doar de Canada, Marea Britanie, Olanda, Danemarca şi România.

Alţi parteneri din NATO, inclusiv Germania, Franţa, Spania, Turcia şi Italia, au refuzat să trimită prea mulţi soldaţi în sud. Canada a ameninţat că îşi va retrage, anul viitor, cei 1.700 de militari din Kandahar, dacă aliaţii nu asigură alţi 1.000 de soldaţi, ca întăriri.

Statele Unite vor să trimită în Afganistan alţi 3.200 de puşcaşi marini, în această primăvară. Ministrul american al Apărării Robert Gates a declarat că ar fi "foarte dezamăgit" dacă aliaţii europeni nu ar urma exemplul.

Omologul său francez Hervé Morin a cerut doar "puţină răbdare", până la summitul din aprilie, de la Bucureşti, unde, în opinia sa, problema îşi va găsi o soluţie.

Antena 3

×
x close