?Cererile NATO pentru un rol de securitate globală, pentru activităţi în afara zonei geografice de responsabilităţi şi în afara domeniilor tradiţionale ? precum în energie sau în securitatea cibernetică ? şi modul neclar de folosire a forţei şi a relaţiilor cu Consiliul de Securitate al ONU, au adăugat o doză importantă de imprevizibilitate cooperării noastre?, a declarat Sergei Prikhodko, consilierul care îi va însoţi pe preşedintele Vladimir Putin şi pe miniştrii de apărare şi externe ai Rusiei, joi seară, la Bucureşti.
Expansiunea NATO şi planurile celor de la Washington de a amplasa scuturi antirachetă în Europa Centrală au enervat oficialii de la Moscova, scrie RIA Novosti. Rusia vede amplasarea unor dispozitive de interceptare a rachetelor în Polonia şi a unui radar în Cehia ca o ameninţare directă la adresa ei şi a respins asigurările venite de la americani, care susţin că sunt elemente de protecţie împotriva Iranului şi statelor din Orientul Mijlociu.
Moscova analizează totuşi propunerile celor de la Washington, iar Vladimir Putin şi George W. Bush sunt aşteptaţi să poarte discuţii, pe marginea summitului NATO de la Bucureşti. Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat va avea aloc după summitul NATO, la vila liderului rus de pe malul Mării Negre, de la Soci, în ceea ce ar putea fi ultima întâlnire dintre cei doi preşedinţi. Cei doi nu au programate întâlniri bilaterale la Bucureşti. Putin îşi va încheia mandatul luna viitoare, iar Bush în ianuarie 2009.
Problemele de securitate au determinat Rusia să iasă, în decembrie 2007, din Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, unul din elementele-cheie ale securităţii pe continent, care limitează armamentul din Atlantic până în Urali. NATO a cerut de atunci ruşilor să considere propunerile Statelor Unite cu privire la pactul pentru reducerea armelor, avertizând că moratoriul ar putea submina securitatea europeană.
Declaraţia de independenţă a Kosovo este o altă neînţelegere în relaţiile dintre NATO şi Rusia, care, spre deosebire de majoritatea membrilor alianţei care au recunoscut noul stat, spune că secesiunea este ilegitimă şi reprezintă un precedent periculos.
Antena3.ro