Antena 3 CNN Externe Discuţii SUA-Rusia: Sancţiunile contra Iranului sunt amânate

Discuţii SUA-Rusia: Sancţiunile contra Iranului sunt amânate

1 minut de citit Publicat la 01:48 14 Oct 2009 Modificat la 01:48 14 Oct 2009
Discuţii SUA-Rusia: Sancţiunile contra Iranului sunt amânate

Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că SUA se va abţine de la a cere sancţiuni nucleare contra Iranului, pe fondul vizitei din Rusia, unde caută sprijin pentru acţiunile Washingtonului.
Clinton a lăudat Moscova pentru comportamentul său "extrem de cooperant" în privinţa programului atomic iranian.
Prima sa vizită în Rusia în calitate de şef al diplomaţiei este menită a obţine sprijin pentru poziţia SUA în privinţa Iranului, dar şi Afganistan şi Orientul Mijlociu.
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat că sancţiunile contra Teheranului ar putea fi inevitabile dacă sfidează puterile mondiale. Deşi Clinton a fost de acord, a subliniat că "nu am ajuns încă la acel punct... nu este o concluzie la care am ajuns."
Rusia s-a opus unor sancţiuni dure contra Iranului, iar comentariile recente ale lui Medvedev despre pedepsirea Teheranului dacă nu cooperează au fost privite ca o schimbare subtilă a politicii.
Oricum, după discuţii cu Clinton, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, arăta că acum ar fi greşit să se vorbească de o a patra rundă de sancţiuni.
"Ameninţările cu noi sancţiuni şi presiuni contra Iranului în actualele circumstanţe sunt contraproductive," declara Lavrov.
Oricum, Clinton a subliniat că sancţiunile contra Iranului sunt evitabile şi a cerut Iranului să coopereze cu comunitatea internaţională, reprezentată prin formatul cinci plus unu (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate plus Germania).
Ministrul rus de Externe a mai declarat că Moscova ar putea contribui mai mult la ajutorul internaţional acordat Afganistanului. "Potenţialul pentru cooperarea militară americano-rusă în Afganistan este departe să se fi epuizat".
Acordul privind Afganistanul le permite Statelor Unite să folosească spaţiul aerian rusesc pentru tranzitul trupelor şi armamentului.
Acordul autorizează până la 4.500 de zboruri militare americane pe an, respectiv aproximativ 12 pe zi, fără taxe aeriene, dar fără permisiunea de a ateriza pe teritoriul rus.

Antena3.ro

×
x close