Echipele de negociatori s-au întâlnit la Istanbul pentru a încerca să ajungă la un acord privind încetarea focului și pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
Roman Abramovici a fost prezent la discuții, dar nu a făcut parte în mod oficial din echipele de negociere.
Discuțiile au durat aproximativ patru ore, și nu se știe încă dacă acestea vor continua și mâine.
Ucraina cere garanții de securitate necondiționate, încetarea focului, decizii eficiente privind coridoarele umanitare și respectarea de către toate părțile a regulilor războiului.
Vorbind după întâlnire, delegația ucraineană a spus: „Avem nevoie de multe țări, inclusiv Turcia, ca garanți”.
În special, Alexander Chaly, membru al delegației ucrainene la discuțiile cu Federația Rusă de la Istanbul, a spus că 8 țări, inclusiv Turcia, pot acționa ca garanți ai securității Ucrainei.
Înainte de discuții, s-a anunțat că partea rusă a abandonat cererile de „denazificare a Ucrainei”, „dezarmare” și „protecție legală a limbii ruse în Ucraina”. Pe partea ucraineană, s-a afirmat că statul nu va face compromisuri cu privire la oameni, teritoriu și suveranitate.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a spus că soarta negocierilor dintre Federația Rusă și Ucraina ar putea fi stabilită „azi sau mâine”, iar președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko, insistă asupra condițiilor Federației Ruse pentru a pune capăt războiului.
„În ceea ce privește soarta negocierilor, aceasta este o întrebare cu adevărat interesantă. Azi sau mâine vom înțelege dacă este ceva promițător sau nu”.
La rândul său, Matviyenko a spus că Rusia va fi pregătită să oprească războiul din Ucraina și să stabilească cooperarea atunci când se vor ajunge la acorduri cu Kievul, asupra cărora Moscova insistă.
"Poziția noastră este deschisă, nu o schimbăm. Vorbim clar și distinct despre bază, pe ce principii se pot ajunge la acorduri, după care suntem gata să oprim operațiunea militară specială și să stabilim o cooperare ulterioară", a spus el.
Ministrul adjunct al Apărării al Rusiei a declarat că Moscova a decis să „reducă în mod fundamental activitatea militară în direcția Kiev și Cernigiv” pentru a „crește încrederea reciprocă pentru viitoarele negocieri și pentru a conveni și semna un acord de pace cu Ucraina.