Rusia şi Uniunea Europeană nu au reuşit să-şi aplaneze divergenţele la întâlnirea la nivel înalt din oraşul rusesc Samara. Dimpotrivă, convorbirile s-au încheiat printr-un schimb de replici dure pe tema drepturilor omului. Disputa a pornit de la încercările opoziţiei ruse de a manifesta în timpul reuniunii.
Cancelarul german, Angela Merkel, preşedintă în exerciţiu a Uniunii Europene, renunţase încă dinaintea summitului la intenţia de a lansa negocierile pentru un nou parteneriat cu Rusia. Preşedintele Vladimir Putin nu era dispus la concesii în nici unul din punctele de dezacord. El nu a acceptat reluarea importurilor de carne din Polonia şi a acuzat Estonia şi Letonia că nu respectă drepturile minorităţilor rusofone. La rândul ei, doamna Merkel s-a declarat îngrijorată de faptul că liderii opoziţiei, între care fostul campion de şah Gary Kasparov, fuseseră împiedicaţi să ajungă la Samara. Putin a replicat că protestatarii sunt adesea arestaţi chiar şi în Occident.
?Nu ne temem noi de asemenea grupuleţe marginale, pe care le cunoaştem prea bine. Dar, în toate ţările, forţele de securitate iau măsuri preventive, chiar dacă uneori sunt nejustificate?, declara preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.
?Nu punem în discuţie drepturile puterii de stat. Dar când cineva nu a făcut nimic, ci doar se îndreaptă spre o demonstraţie, asta e cu totul altă situaţie?, susţine Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
Chiar şi fără Kasparov, câteva sute de oameni au manifestat, totuşi, la Samara, cu lozinci ca ?Rusia fără Putin? sau ?Vrem o nouă Rusie?. Protestul a avut loc în centrul oraşului, la... 70 de kilometri de locul discuţiilor - o fostă casă de vacanţă a demnitarilor sovietici. În acest timp, Putin şi oaspeţii săi s-au despărţit amical, dar fără nici un acord. Europenii nu mai speră decât că atmosfera va fi mai destinsă după alegerile prezidenţiale din Rusia, de anul viitor.
Antena 3