Antena 3 CNN Externe Discurs istoric în Parlamentul israelian. Cancelarul german a ţinut un discurs în ebraică

Discurs istoric în Parlamentul israelian. Cancelarul german a ţinut un discurs în ebraică

2 minute de citit Publicat la 21:32 18 Mar 2008 Modificat la 21:32 18 Mar 2008
Discurs istoric în Parlamentul israelian. Cancelarul german a ţinut un discurs în ebraică
Cancelarul german Angela Merkel a rostit marţi un discurs în limbile ebraică şi germană în faţa Parlamentului israelian, o intervenţie fără precedent pentru un şef de guvern german şi un gest profund simbolic, făcut la mai bine de 60 de ani de la genocidul nazist. "Vă mulţumesc pentru că mi-aţi făcut onoarea de a mă putea adresa Knesset-ului. Este o mare onoare pentru mine", a declarat Merkel în ebraică deputaţilor israelieni care au aplaudat-o cu căldură.

Zece deputaţi, din totalul de 120 de membri ai Knessetului, nu au asistat la acest discurs istoric, sub formă de protest faţă de utilizarea limbii germane într-o ţară care păstrează vie memoria celor şase milioane de evrei ucişi de nazişti.

"Protestul meu priveşte decizia de a permite ca un discurs în limba germană să fie rostit în Knesset. Ştiu că ultimele sunete pe care le-au auzit bunicii şi unchii mei pe care nu i-am cunoscut sunt cele ale limbii germane", a declarat deputatul de extremă dreaptă Ariej Eldad, făcând referire la membrii familiei sale dispăruţi în lagărele naziste.

Reluând discursul în limba germană, cancelarul german nu a evitat să menţioneze aceată pagină tristă din istoria Germaniei. ?Germanii şi israelienii sunt şi vor fi mereu legaţi într-un mod particular de memoria Holocaustului", a adăugat ea în cea de-a treia şi ultima zi a vizitei sale, efectuate pe fondul festivităţilor care marchează a 60-a aniversare a înfiinţării statului evreu.

Discursul său a făcut referire şi la ameninţarea iraniană la adresa Israelului. Ea a avertizat că "ameninţările proferate de iranieni la adresa Israelului şi poporului evreu sunt fără îndoială o sursă de nelinişte. Nu comunitatea internaţională trebuie să demonstreze că Iranul dezvoltă bomba atomică, ci Iranul trebuie să convingă lumea că nu vrea să se doteze cu arma atomică".

Premierul israelian Ehud Olmert salutase anterior poziţia fermă a cancelarului german în privinţa dosarului nuclear iranian, evocând recentele sale declaraţii potrivit cărora "orice ameninţare la adresa securităţii Israelului echivalează cu o ameninţare la adresa securitatăţii Germaniei".

Liderul opoziţiei israeliene, Benjamin Netanyahu, a profitat de ocazie pentru a reafirma în faţa Knessetului că "Iranul trebuie să ştie că există o opţiune militară".

În ceea ce priveşte conflictul israeliano-palestinian, cancelarul german a evocat tirurile cu rachete lansate de grupările palestiniene din Fâşia Gaza asupra teritoriului din sudul Israelului. "O spun clar şi fără echivoc: atacurile cu rachete ale Hamas trebuie să înceteze", a avertizat ea.

Ea a declarat că "Germania nu va abandona niciodată Israelul şi va rămâne partenerul şi prietenul său real",, înainte de a adresa "cele mai calde urări pentru cea de-a 60-a aniversare" a statului evreu şi de a încheia rostind "Shalom", pace în limba ebraică.

Gruparea Hamas a criticat declaraţiile făcute de Merkel în timpul vizitei sale în Israel, susţinând că acestea reflectă "decadenţa morală în care a căzut acest cancelar prin sprijinul acordat unei entităţi uzurpatoare care comite masacre împotriva copiilor, bătrânilor şi femeilor poporului palestinian".

Antena3.ro

×
x close