"Erau dovezi că aceste rachete sunt în zonă cu mai multe săptămâni înainte", a declarat sir Tim Clark. "Emirates nu ştia despre acest lucru şi cred că nici alţii nu ştiau", a adăugat el. "Dacă am fi ştiut, probabil că am fi reacţionat astfel încât am fi evitat complet spaţiul aerian ucrainean, probabil la nivel de industrie", a declarat el.
Clark a precizat însă că unele companii este posibil să fi ştiut, dar nu au împărtăşit informaţia. Sir Tim a adăugat că toate companiile aeriene ar fi evitat zona periculoasă dacă ar fi ştiut acest lucru.
"Suntem îngrijoraţi că această informaţie ar fi fost deţinută de unele companii ... şi ar fi trebuit transmisă ... cel puţin industriei, organizaţiei care reglementează industria. Înţelegem acum că unele companii ştiau de acest lucru şi luaseră deja măsuri pentru a evita zona", a adăugat el.
Potrivit informaţiilor de la acest moment, zborul MH17 al Malaysia Airlines ar fi fost doborât de o rachetă la 17 iunie, provocând moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bord.
Avioanele au primit permisiunea de a survola zona atât timp cât menţin o altitudine ridicată, iar un raport publicat la începutul săptămânii subliniază că alte trei avioane de pasageri survolau aceeaşi zonă în acelaşi timp cu avionul malaysian.
În prezent, îi revine fiecărei companii aeriene să decidă dacă survolează o zonă de război, pe baza informaţiilor de la controlorii de trafic aerian şi de la propriile guverne. Companiile nu sunt obligate să facă schimb de informaţii.