Antena 3 CNN Externe Diplomatul suedez Johan Floderus a fost eliberat din închisoarea iraniană, în urma unui schimb de prizonieri

Diplomatul suedez Johan Floderus a fost eliberat din închisoarea iraniană, în urma unui schimb de prizonieri

Johan Floderus
Diplomatul suedez Johan Floderus a fost eliberat din închisoarea iraniană, în urma unui schimb de prizonieri
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Iun 2024   •   23:38

Johan Floderus, diplomatul suedez al UE, ținut în captivitate timp de doi ani în Iran, a fost eliberat, a anunțat premierul Suediei.

Eliberarea sa are loc la câteva luni după ce tatăl lui Floderus a declarat că se așteaptă la pedeapsa cu moartea sau la închisoare pe viață, după acuzațiile de spionaj.

De asemenea, deținutul iranian Hamid Noury, condamnat la închisoare pe viață, a fost schimbat cu Johan Floderus și cu cetățeanul iraniano-suedez Saeed Azizi.

Într-o înregistrare video postată pe X, Ulf Kristersson, premierul Suediei, a declarat că "Iranul i-a transformat pe acești suedezi în pioni într-un joc cinic de negocieri, cu scopul de a obține eliberarea cetățeanului iranian Hamid Noury din Suedia", potrivit The Guardian.

Noury a fost condamnat la închisoare pe viață în Suedia, pentru rolul său privind moartea a mii de prizonieri politici, în calitate de procuror adjunct al închisorii Gohardasht de lângă Teheran, ceea ce, în opinia multora, a determinat reținerea lui Floderus în timp ce acesta părăsea țara în 2022.

Citește și: Opt soldați israelieni au fost uciși în urma unei explozii în orașul Rafah din Fâșia Gaza

"A fost clar de la început că această operațiune va necesita decizii dificile", a declarat premierul suedez.

Ylva Johansson, comisarul european suedez în a cărui echipă a lucrat Floderus, a declarat: "Johan este, în sfârșit, liber, după mai bine de doi ani de detenție pe nedrept, într-o închisoare iraniană. Sunt foarte, foarte, foarte fericită. Mă bucur pentru Johan, pentru familia și prietenii săi”.

„În fiecare zi, în acești ultimi doi ani, Johan a fost în mintea și în inima noastră. Am vorbit despre el în fiecare zi, iar acum suntem cu toții atât de ușurați și fericiți că în sfârșit putem spune: 'Johan, bine ai venit acasă', a adăugat ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat "încântată" și a felicitat Suedia pentru eforturile sale "persistente" de a obține eliberarea lui Floderus.

Floderus, absolvent al Universității Oxford, al Universității Soas din Londra și al Universității Uppsala, a fost reținut la 17 aprilie 2022 pe aeroportul din Teheran, după ce și-a vizitat un prieten care lucra la Ambasada Suediei din Iran.

El fusese de mai multe ori în această țară, în cadrul unor programe comune UE-Iran pentru a sprijini adulții și copiii afgani care fug de talibani.

În decembrie, Floderus a fost acuzat de "cooperare foarte extinsă în domeniul informațiilor cu regimul de ocupație sionist" și de "corupție pe Pământ".

Familia a aflat, luna trecută, că procurorii au cerut pedeapsa cu moartea în acest caz și credea că o sentință ar putea fi pronunțată încă de duminică.

×
Subiecte în articol: Johan Floderus eliberat Iran
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close