Antena 3 CNN Externe Diplomatul iranian răpit în Irak, în faţa presei

Diplomatul iranian răpit în Irak, în faţa presei

Diplomatul iranian răpit în Irak, în faţa presei
12 Apr 2007   •   10:42

Diplomatul iranian răpit şi ţinut ostatic în Irak a descris în detaliu, în cadrul unei conferinţe de presă, cum a fost torturat şi interogat de răpitorii săi, în cele două luni de captivitate. Oficialul susţine că printre ei se afla şi un american ce are legături cu Ambasada Statelor Unite în Irak. Jalal Sharafi a apărut în sala unde trebuia să aibă loc conferinţa într-un scaun cu rotile, însoţit de o echipă medicală. Diplomatul a ţinut să arate presei urmele chinurilor prin care a trecut.

Când am fost răpit de forţele americane în februarie 2007, aceşti oameni, care nu mi-au arătat nicio legitimaţie, mi-au spus că sunt angajaţi ai Ministerului Apărării irakian şi că au câteva întrebări petnru mine. Mi-au spus că mă voi întoarce apoi la Ambasada Iranului. Le-am spus că sunt diplomat, dar nu m-au ascultat. Vorbeau între ei în engleză şi arabă.

Sharafi a declarat că a fost legat la ochi şi ameninţat cu execuţia. Printre cei care l-au torturat s-a numărat şi un american, care l-ar fi ameninţat şi i-ar fi cerut să declare că Iranul sprijină violenţele din Irak. Televiziunea de stat iraniană a difuzat, ieri, un material video în care oficialul declara că a fost torturat de agenţi ai CIA, afirmaţii pe care nu le-a mai reluat în cursul conferinţei de presă. Autorităţile americane au negat orice implicare în răpirea diplomatului.

Sharafi a fost capturat la 4 februarie şi eliberat două luni mai târziu, la scurt timp după ce grupul de 15 militari britanici deţinuţi de autorităţile iraniene au fost la rândul lor eliberaţi.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close