Şansele ca România şi Bulgaria să adere la Spaţiul Schengen la termenul stabilit sunt din ce în ce mai mici. Informaţiile apărute joi în presa germană, potrivit cărora cele două ţări nu vor reuşi să îndeplinească toate condiţiile la timp, sunt confirmate acum de către mai mulţi diplomaţi europeni citaţi de agenţia
France Press. Potrivit acestora, cele două ţări nu vor intra în Schengen în luna martie, întrucât raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ".
Conform surselor citate, decizia ar trebui să fie luată la 24 februarie, în cadrul Consiliului miniştrilor de Interne din Uniunea Europeană. Preşedinţia ungară a UE poate decide să pună această chestiune pe ordinea de zi a reuniunii, însă "decizia va fi negativă", susţine unul dintre diplomaţii citaţi, sub rezerva anonimatului.
Amânare cauzată de insecuritatea frontierei Bulgaria-Turcia Potrivit unui alt oficial european citat de AFP, raportul de evaluare referitor la controlul frontierelor bulgare este unul negativ. Astfel, susţine acesta, nici Românie nu va putea adera la timp.
"Aderarea în martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem să admitem România fără Bulgaria", a explicat diplomatul.
Scepticism extins: 12 Guverne se opun aderăriiÎntr-o scrisoare trimisă Comisiei Europene, miniştrii german şi francez de Interne au apreciat că este "prematur" să se permită aderarea celor două ţări la zona Schengen în martie 2011, adăugând că România şi Bulgaria trebuie să facă "progrese ireversibile" în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.
Cele două ţări nu sunt, însă, singurele. "Aproximativ 12 Guverne din UE împărtăşesc această opinie", a subliniat un alt oficial european, citat de aceeaşi sursă.
Laurent Wauquiez, ministrul francez pentru Afaceri Europene, a reiterat, joi, dezacordul autorităţilor franceze cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Într-un interviu acordat cotidianului francez
La Croix, oficialul a ţinut să precizeze că Franţa este în dezacord clar cu Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială a UE.
"Aderarea la spaţiul Schengen este o responsabilitate enormă. Frontiera lor devine frontiera noastră. Trebuie să fie capabili să o controleze, în timp ce aici au loc diverse tipuri de trafic. Trebuie rezolvată şi problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro pe lună", a spus Laurent Wauquiez.
Amânarea aderării la Spaţiul Schengen nu trebuie, însă, să fie considerată o sancţiune, suţine un alt diplomat de la Bruxelles: "Grecia a fost respinsă de trei ori de Germania înainte de a fi în final admisă, iar actualitatea arată că Germania avea dreptate să o blocheze, deoarece Grecia are în continuare probleme cu asigurarea securităţii la frontiera sa cu Turcia".