Antena 3 CNN Externe Dintre toți aliații Rusiei, Ucraina se teme cel mai mult de Coreea de Nord: „E critic pentru noi”

Dintre toți aliații Rusiei, Ucraina se teme cel mai mult de Coreea de Nord: „E critic pentru noi”

vladimir putin si kim jong un cu pahare de vin in mana
Statele Unite şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei muniţii şi rachete pentru a sprijini invadarea Ucrainei. FOTO: Profimedia Images
de Bianca Chirilă    |    14 Sep 2024   •   23:41

Printre aliaţii Moscovei, Coreea de Nord reprezintă „cea mai mare problemă” pentru Kiev din cauza livrărilor masive de obuze de artilerie către Rusia care le foloseşte pe frontul din Ucraina, a afirmat sâmbătă şeful serviciului de informaţii militare ucrainene (GUR), Kirilo Budanov, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Dintre toţi aliaţii Rusiei, cea mai mare problemă a noastră este Coreea de Nord, pentru că, odată cu volumul de produse militare pe care le furnizează, acestea afectează cu adevărat intensitatea luptelor”, a declarat el în cursul conferinţei Yalta European Strategy la Kiev.

Autorităţile nord-coreene „furnizează volume uriaşe de muniţie de artilerie (...) acest lucru este critic pentru noi”, a declarat influentul general Budanov.

„Din păcate, (...) nu putem face nimic deocamdată. Faptul că furnizează şi rachete balistice este neplăcut, dar mai puţin grav din cauza cantităţii mai mici”, a asigurat generalul Budanov.

Statele Unite şi Coreea de Sud au acuzat Phenianul că furnizează Rusiei muniţii şi rachete pentru a sprijini invadarea Ucrainei, declanşată în februarie 2022.

Phenianul respinge acuzaţiile

Phenianul respinge aceste acuzaţii, dar organizaţia de anchetă Conflict Armament Research a afirmat săptămâna aceasta că analizele resturilor arată că „rachete produse în acest an în Coreea de Nord sunt folosite în Ucraina”.

Budanov a mai afirmat că Rusia a „făcut progrese considerabile” în producţia de rachete balistice Iskander şi a crescut „de câteva ori” numărul de bombe ghidate cu planare, arme pe care armata rusă le foloseşte pentru a lovi ţinte civile şi militare în Ucraina.

„Vedem acum în mod clar utilizarea masivă a rachetelor Iskander-M” în întreaga Ucraină, în timp ce „bombele ghidate reprezintă o problemă uriaşă în prima linie a frontului” unde sunt lansate împotriva trupelor ucrainene, a spus el.

×
Subiecte în articol: Coreea de Nord Război Ucraina Rusia arme
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close