Antena 3 CNN Externe Cine este ”fantoma” care deține magazinele Lidl și Kaufland. Are cea mai mare avere din Germania

Cine este ”fantoma” care deține magazinele Lidl și Kaufland. Are cea mai mare avere din Germania

Dieter Schwarz este cunoscut de mulți drept proprietarul grupului Schwarz și proprietarul lanțurilor de magazine Lidl și Kaufland.

Cine este ”fantoma” care deține magazinele Lidl și Kaufland. Are cea mai mare avere din Germania
Sursa foto: pexels
de Laura Dinu    |    13 Oct 2022   •   16:06

Magazinul de fructe tropicale A. Lidl & Cie. s-a deschis la Heilbronn la mijlocul secolului al XIX-lea. Mai exact în 1930, când comerciantul Josef Schwarz a intrat în afacere. Ulterior a fost numită Lidl & Schwarz KG și s-a dezvoltat dintr-o afacere cu fructe tropicale, într-un depozit angro de produse alimentare.  

Dieter Schwarz s-a născut pe 24 septembrie 1939 ca singurul fiu al lui Josef Schwarz. După ce a absolvit liceul, Schwarz a urmat o pregătire în domeniul comercial, în compania tatălui său. Din 1963 a devenit unicul director general al Lidl & Schwarz KG. 

Dieter Schwarz – fondatorul Lidl și Kaufland 

În 1973, Dieter Schwarz a vrut să-și extindă compania, pentru a include magazine cu autoservire similare cu cele din SUA.   

Antreprenorul nu avea un nume potrivit pentru această idee de afaceri. Așa că l-a contactat pe pictorul local Ludwig Lidl, o rudă a fondatorului a ceea ce era atunci un magazin de fructe tropicale. Pictorul a fost dispus să-și vândă drepturile de denumire lui Dieter Schwarz, iar fondatorului companiei i s-a permis să-și numească magazinele, din ziua aceea, Lidl. 

În 1977, Schwarz deținea deja peste 30 de magazine Lidl. Compania avea și are sediul în orașul Neckarsulm din Baden-Württemberg. 

Pe lângă Lidl, Dieter Schwarz deține magazinele Kaufland. Primul dintre aceste supermarketuri a fost deschis în Backnang în 1968 sub numele Handelshof. În 1984, fondatorul companiei a început o nouă abordare cu filialele Kaufland. De asemenea, a redenumit fostele filiale Handelshof în Kaufland. Ulterior, Schwarz s-a extins în toată lumea cu aceste supermarketuri și este în continuare lider de piață.   

Dieter Schwarz are active de aproximativ 41,5 miliarde de euro (în martie 2022). Grupul Schwarz cu Lidl și Kaufland este, de asemenea, unul dintre cele mai mari grupuri de retail din Europa, scrie bw24.de.

Este cel mai bogat om din Germania

Dieter Schwarz este astfel cel mai bogat om din Germania (din 2022), urmat îndeaproape de familia de antreprenori Reimann, producători ai cafelei Jacobs. A treia cea mai bogată familie din Germania este cea a producătorului de mașini Porsche. 

Fondatorul companiei Dieter Schwarz și familia sa 

Dieter Schwarz este căsătorit și are doi copii. Împreună cu soția sa Franziska, fondatorul Lidl locuiește foarte retras în orașul său natal, Heilbronn. Stând departe de ochii lumii, foarte puțini știu cum arată milionarul sau unde locuiește, pentru că Dieter Schwarz este extrem de timid în public și refuză toate interviurile despre el și despre familia lui. 

Antreprenorul nu evită publicul însă fără un motiv întemeiat.  

Între anii 1970 și 1980, un număr de familii antreprenoriale bogate au devenit victime ale răpirii și ale cererilor de răscumpărare. Unul dintre aceștia a fost Theo Albrecht, fondator Aldi, dar și copiii fostului proprietar al lanțului de farmacii Schlecker. 

Dieter Schwarz – fundația fondatorului companiei 

Dieter Schwarz a predat conducerea companiei în 1999. Klaus Gehring conduce grupul Schwarz din 2004. Cu toate acestea, unicul proprietar, Dieter Schwarz, deține în continuare frâiele și este întotdeauna implicat în probleme importante ale companiei. 

Când a demisionat din funcția de director general, Dieter Schwaz și-a transferat acțiunile unei fundații care îi poartă numele. Fondatorul companiei a creat-o cu scopul de a promova într-o manieră țintită dotările și instituțiile din domeniile educației și științei. 

Fundația Dieter Schwarz este una dintre cele mai mari fundații din Germania. În plus, Fundația Dieter Schwarz este implicată în numeroase proiecte regionale și naționale. 

×
Subiecte în articol: Dieter Schwarz
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close