Dictatorul din Nicaragua, Daniel Ortega, s-a oferit să-i trimită lui Nicolas Maduro luptători sandinişti care să lupte în Venezuela de partea acestuia, în cazul unui conflict armat cu „contrarevoluţionarii” care ar vrea să-l dea jos de la putere pe dictatorul venezuelean, după aşa-zisele alegeri din iulie, relatează CNN.
Maduro se află sub presiune intensă după ce şi-a declarat victoria în alegeri. Există suspiciuni răspândite larg şi în Venezuela dar şi în străinătate cu privire la felul în care s-au desfăşurat alegerile.
Mii de venezueleni au ieşit în stradă pentru a protesta de atunci, iar violenţele politice au dus la moartea a 24 de civili şi a unui militar.
Forţele de securitate ale regimului au reţinut cel puţin 2000 de susţinători ai opoziţiei.
Vorbind la un summit virtual cu alţi şefi de stat din ţări latino-americane, luni, Ortega i-a oferit lui Madura sprijinul său în cazul unei „contrarevoluţii armate”, asigurându-l că „dacă va veni lupta, vor avea de partea lor luptători sandinişti”.
În Nicaragua, termenul de „sandinist” se referă la membrii mişcării politice Front Naţional de Eliberare Sandinist, o grupare politico-militară de stânga, pro-sovietică în epocă, care a preluat puterea în ţară în timpul Revoluţiei Nicaraguane. Numele vine de la un revoluţionar din anii ‘20-’30 care a condus o luptă clandestină împotriva regimului pro-american de la acea vreme.
Ortega i-a atacat pe preşedinţii aleşi democratic din Columbia şi Brazilia
Ortega nu a specificat dacă îi oferă lui Maduro poliţişti, militari profesionişti sau luptători din grupele armate pro-guvernamentale. Acestea din urmă au fost acuzate, de-a lungul anilor, de perpetrarea de violenţe împotriva disidenţilor anti-Ortega.
Ortega i-a criticat şi pe alţi lideri de ţări latino-americane, inclusiv pe preşedintele brazilian, Lula de Silva, şi pe cel columbian, Gustavo Petro, ambii de stânga, pentru faptul că nu l-au recunoscut pe Maduro drept câştigător al alegerilor.
Este „ruşinos” că Lula nu l-şa recunoscut pe Maduro, a spus Ortega, care l-a mai acuzat pe preşedintele brazilian şi că „se târăşte” în faţa SUA. Comentarii similare au fost făcute şi despre Petro.
„Cel puţin eu nu arunc în noroi drepturile omului în ţara mea, cu atât mai puţin ale camarazilor mei care luptă împotriva dictaturilor”, i-a replicat preşedintele columbian pe Twitter.
Ortega însuşi s-a declarat câştigător în mai multe alegeri desfăşurate discutabil
Alegeri disputate
Conform consiliului electoral al Venezuelei, controlat de susţinători ai lui Maduro, acesta ar fi câştigat alegerile cu puţin peste 50% din voturi, însă coaliţia de opoziţie şi observatori electorali de la ONU şi de la Centrul Carter au pus la îndoială aceste cifre.
SUA, UE, alte ţări dar şi organizaţii internaţionale au îndemnat Venezuela să facă publice date specifice din fiecare secţie de vot pentru a confirma rezultatele.
Între timp, opoziţia venezueleană a public peste 80% de rezultate printate şi colectate de la aparate de vot din toată ţara, în jur de 25.000 de documente în total.
Deşi rezultatele sunt parţiale, documentele arată că Edmundo Urrutia, candidatul de opoziţie, a câştigat, de fapt, alegerile, conform experţilor citaţi de CNN.