Bărbatul era angajat la negru, suferise un accident de muncă, iar patronii au preferat să îi facă trupul dispărut. Acasă, lângă Bacău, soţia românului a primit vestea cu lacrimi în ochi.
De patru ani, soţia lui Mihai Iştoc nu mai are linişte. Din iunie 2009, soţul plecat la muncă în Italia parcă a intrat în pământ. Vestea de care se temea cel mai mult a venit zilele trecute.
De-abia acum s-a aflat că el murise atunci. Şi în perioada asta a stat într-o pădure sau într-o groapă de gunoi.
Bărbatul are un frate care e în Italia. “Urmau să se întâlnească, cred că a doua zi după cum am înţeles eu atunci, şi el nu a mai apărut. Tot l-a căutat prin telefon, nu a răspuns. S-a dus la apartamentul unde locuia şi acolo a ieşit la iveală pentru că nu a apărut nici pe acolo”, povesteşte soţia victimei.
Singurii care puteau desluşi misterul, patronul la care Mihai Iştoc lucra la negru, ca şi zidar, şi un prieten al italianului aveau tot interesul să păstreze secretul. Ei înşişi i-au făcut trupul dispărut, ca să nu fie traşi la răspundere pentru moartea lui.
Românul a murit după ce a căzut de pe o schelă unde urcase fără hamuri. Trupul i-a fost, apoi, aruncat într-o groapă de gunoi, fără vreun act de identitate. Acolo l-au găsit carabinierii, în stare avansată de descompunere.
Un an au lucrat medicii legişti la reconstrucţia facială şi încă trei să-l identifice, timp în care Mihai Iştoc fost o fantomă în dosarele criminaliştilor italieni. Cazul a fost redeschis anul trecut de Interpol. Toate dispariţiile din regiunea Piemont au fost verificate, iar apropiaţii oamenilor au fost interogaţi. Identificarea s-a făcut pe baza probelor genetice recoltate de la membrii familiei. Cei doi patroni sunt acum anchetaţi pentru omor din culpă.
Potrivit unor estimări, zeci de mii de români îşi riscă viaţa zi de zi în aceleaşi condiţii - lucrează fără acte şi fără asigurare medicală în Peninsulă.