Antena 3 CNN Externe Diaspora O poză cu cinci români provoacă isterie în Europa, după o campanie pe TikTok: "Fură copii, aveţi grijă!"

O poză cu cinci români provoacă isterie în Europa, după o campanie pe TikTok: "Fură copii, aveţi grijă!"

Naty Badea
2 minute de citit Publicat la 11:39 16 Noi 2023 Modificat la 11:41 16 Noi 2023

"Ascultați bine, pentru că acest mesaj este urgent. Cinci persoane, trei femei și doi bărbați, circulă cu mașina și fură copii. În Via Medaglie d'oro, aceștia au încercat să fure un copil. Dacă nu aș fi sigură pe ce afirm, nu aș fi postat acest clip", este mesajul femeii, încărcat pe rețeaua de socializare. 

Postarea de pe contul său, care are un număr semnificativ de urmăritori, a consemnat rapid peste zece mii de distribuiri și zeci de mii de like-uri.

Femeia susține că grupul de bărbați și femei a încercat să fure copilul în apropierea unei școli, dar planul a fost dejucat de intervenția unuia dintre părinți.

Publicația MeridioNews a contactat autoritățile și a aflat că poliția italiană nu confirmă acest incident.

Mesaj viral pe TikTok: "Sunt români și fură copii!"

Într-un alt clip, femeia din Catania aduce elemente suplimentare în legătură cu presupușii răpitori de copii, povestea fiind susținută cu o imagine în care apar cinci persoane (foto interior).

"Sunt români și fură copii, aveți grijă de copiii voștri. Este cert, nu este un anunț pentru a obține publicitate", susține ea.

Pe lângă viralizarea de pe TikTok, mesajele despre presupușii hoți români de copii s-au răspândit și pe WhatsApp.

Aici, mai multe femei au comentat pe marginea unui alt presupus incident, în care s-ar fi încercat răpirea unui copil italian.

Însă verificările întreprinse de presa din peninsulă au arătat că această "nouă tentativă de răpire" este, de fapt, reeditarea unei mai vechi farse care a devenit notorie în Europa.

Potrivit ziariștilor italieni, persoanele din fotografia distribuită de femeia din Catania sunt cinci hoți de buzunare din România.

Fotografia a fost semnalată prima oară pe site-ul unui ziar românesc, în 2021. În articol se relatează situația alarmată din Iași, în ceea ce privește furturile din buzunare.

Relatarea din publicația românească nu conține nicio referire la răpiri de copii, ci menționează faptul că victimele hoților sunt turiști și studenți, deposedați de telefoane mobile și alte obiecte de valoare.

Se face, chiar, precizarea că hoții acționau, la vremea respectivă, pe linia de autobuz Copou - Tudor Vladimirescu și în jurul orașului.

Hoții de buzunare români au "ilustrat" răpiri de copii și în Danemarca, Lituania și Croația

Presa italiană a aflat că nu este prima dată când imaginea respectivă este folosită pentru a rostogoli online știri false despre români care răpesc copii.

În Danemarca, fotografia cu hoții români a fost folosită pentru a ilustra "știri" despre răpirile de copii din orașul Taastrup, situat în apropiere de Copenhaga.

De asemenea, alte cazuri de fake news, susținute cu aceeași imagine, au fost puse la cale și răspândite în Lituania și în Croația.

În toate aceste cazuri, "povestea de bază" era aceea a unui presupus grup de infractori specializați în răpirea de tinere victime.

×
TOP articole
x close