La peste 40 de kilometri de Iasi, chiar la marginea drumului european, exista o suprafata de teren unde se pot vedea sute de mii de fire verzi ce au rasarit din pamant ca ghioceii. Aici a plantat usturoi, pe aproape doua hectare, Biagio Scrofani, un fermier italian, care a ales sa traiasca in Iasi. Fermierul s-a stabilit in urma cu 18 ani in Romania si de aproape 15 ani, in Iasi. A arendat terenul si s-a apucat de treaba.
"Am venit mai intai la Brasov, cu o bursa Erasmus, pentru 6 luni. Apoi am prelungit perioada, si pentru ca mi-a placut tara voastra, am ramas aici. Eu sunt de meserie inginer agronom, am lucrat aici in mai multe locuri, dar am fost plecat si in Africa o scurta perioada de timp, pentru studiile mele, pe plante exotice. Am venit la Iasi si mi-am facut meseria in diverse firme, iar de anul trecut am plantat usturoi. Soiurile pe care le am sunt romanesti, o parte, dar si din Spania. Mi-a fost greu sa mai gasesc seminte romanesti de usturoi. Chiar daca in Romania sunt regiuni recunoscute pentru usturoiul de calitate, cum este cel de Copalau, nu am mai gasit seminte. S-au mai pierdut din traditiile legumicultorilor din aceste zone", spune italianul. Fermierul a investit aproximativ 25.000 de lei in doua hectare cu usturoi in luna noiembrie anul trecut, iar primele fire au aparut deja.
„Solurile sunt bune, chiar foarte bune. Pai aici un teren se vinde cu 3.500-4.000 de euro, foarte ieftin. La noi, in Italia, cel mai bun sol, ca cel pe care l-am gasit eu aici, costa 80.000 de euro hectarul. Va vindeti ieftin terenurile. Eu m-am indragostit de tara voastra repede, e frumoasa, dar e pacat ca din Romania nu se mai exporta, ci se importa mult. Ati avut fabrici, acum nu mai este nimic. Eu cred ca pestele de la cap se impute. Mama mea, care ma supravegheaza din Italia, de fiecare data cand vine aici imi spune ca romanii nu au stiut sa pastreze traditiile, valorile, bogatiile lor", spune Biagio Scrofani pentru bzi.