Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România a declarat că ia în calcul retragerea cetăţeniei române acordate artistei de peste Prut pe 1 august, scrie adevarul.ro. ANC a luat atitudine după mai multe sesizări făcute de politicieni, dar şi de grupuri formate pe facebook, care au cerut să îi fie retrasă cetăţenia română.
La numai o zi după ce a jurat „să fie devotată patriei şi poporului român, să apăre drepturile şi interesele naţionale, să respecte Constituţia şi legile României", cântăreaţa basarabeancă Irina Tarasiuc a dezvăluit pe facebook adevăratul motiv din care şi-a dorit cetăţenia română.
Irina Tarasiuc, cântăreaţă: "Paşaportul românesc este pentru mine doar o viză care-mi permite să fiu mobilă, nu înseamnă cetăţenie. Eu sunt moldoveancă şi punctum." - a scris artista, cu caractere chirilice, pe reţeaua de socializare.
Postarea Irinei Tarasiuc a stârnit un val de proteste pe Facebook, mai ales că e artista este implicată activ într-o campanie politică pro-rusă, alături de Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, cel mai vehement susţinător al apropierii Chişinăului de Moscova. Pe reţeaua de socializare s-au format mai multe grupuri care cer ca artistei moldovence să îi fie retrasă cetăţenia română.
„Nu putem exclude că mulţi moldoveni şi-au luat cetăţenia română doar pentru a putea călători în Uniunea Europeană. Înţeleg că România vrea să-şi arate frăţia faţă de Moldova, dar ar trebui impuse condiţii pentru obţinerea cetăţeniei pentru a împiedica astfel de cazuri."
- a explicat însă Victoria Bucătaru, directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă din Moldova.
După ce mai multe persoane, printre care şi oameni politici, au făcut sesizări şi au înaintat petiţii către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România, ANC a spus că ia în calcul retragerea cetăţeniei Irinei Tarasiuc. ANC a infirmat însă zvonurile potrivit cărora cântăreaţa ar fi cerut să renunţe la cetăţenie.
Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie din România: „Comisia pentru Cetăţenie urmează să analizeze şi să verifice îndeplinirea condiţiilor legale privind retragerea cetăţeniei române" - au declarat reprezentanţii ANC pentru adevarul.ro.
După 1990, autorităţile române au anulat cetăţenia în doar trei cazuri: două, din motive ce ţin de securitatea naţională şi unul pentru fraudă. Potrivit ANC, îşi pot pierde cetăţenia persoanele care, aflate în afara ţării, lezează prestigiul României sau interesele statului român - acesta fiind cazul cântăreţei basarabence. Alte situaţii se referă la înrolarea în armata unei ţări cu care România a rupt relaţiile diplomatice sau cu care ţara noastră este în război, obţinerea frauduloasă a cetăţeniei sau existenţa unei legături cu grupări teroriste.