În ce privește imigranții bulgari, numărul acestora a sporit în intervalul menționat cu 31.500, echivalentul unei creșteri de 205%.
Datele arată o creștere pe ansamblu a imigrației, provenite în special din statele UE, soldul migrator (diferența dintre numărul noilor imigranți și al celor care au părăsit Marea Britanie) fiind în perioada iunie 2013 — iunie 2014 de 260.000 de persoane, o creștere de 39% față de intervalul anterior și cu mult peste obiectivul de cel mult 100.000 stabilit de Partidul Conservator condus de premierul David Cameron.
Dintre cei 583.000 de noi imigranți, jumătate provin din statele Uniunii Europene, în fruntea clasamentului fiind românii și bulgarii, ce beneficiază de la 1 ianuarie de accesul liber pe piața britanică a muncii.
Aceste date îl pun într-o situație și mai dificilă pe premierul britanic cu numai șase luni înaintea alegerilor legislative, el fiind nevoit să manevreze între obligația de a respecta libertatea de circulație în interiorul blocului comunitar și presiunile la care este supus pe plan intern de a limita sosirea unor noi imigranți. Eșecul său în îndeplinirea obiectivului menționat mai sus este subliniat atât de adversarii politici, cât și de aliații liberal-democrați din coaliția guvernamentală. Dar mai grav este că datele publicate dau apă la moară conservatorilor radicali și mai ales formațiunii eurofobe UKIP, a cărei popularitate continuă să crească și își va baza campania electorală pe problema imigrației, notează AFP.