Conaţionalii stabiliţi în străinătate au plecat dezamăgiţi de la urne, fără a fi votat, deşi aşteptau chiar şi de şapte ore în faţa secţiei de vot.
În Londra, Paris, Roma şi Munchen, românii au protestat în faţa ambasadei, furioşi că nu au putut vota.
În Paris, unde românii au putut vota la doar două secţii de vot, câţiva conaţionali au intrat cu forţa într-una dintre ele, după închiderea urnelor. Ei s-au baricadat înăuntru, revendicându-şi dreptul de a vota.
Nici ambasadorul nu a putut să îi înduplece. A fost nevoie de intervenţia forţelor speciale pentru a soluţiona criza. După două ore de negocieri, românii au părăsit secţia, dar nu înainte de a semna o petiţie prin care susţineau că le-au fost încălcate drepturile. Cei care au reuşit să voteze au stat la coadă chiar şi cinci ore pentru a îşi putea exercita dreptul de vot.
Au fost probleme şi la Londra, unde aproximativ o mie de români s-au trezit că li se închid porţile în faţă, după ce au aşteptat chiar şi şapte ore la coadă.
Şi aici au intervenit poliţiştii, care au făcut baricadă în faţa uşilor de la secţia de vot.
Românii au plecat fără a vota, după ce au intonat imnul României în faţa ambasadei.
Atmosfera a fost deosebit de tensionată şi la Roma.
Cele trei secţii de vot din Roma au fost insuficiente pentru mulţimea de români care au vrut să voteze.
Cei care au ajuns la urne au cerut explicaţii comisiei, care a dat vina pe oficialii de la Bucureşti pentru cozile interminabile.
La Milano, tensiunile acumulate în timpul zilei au explodat pe seară. Un român, ce aştepta la coadă, a fost atacat cu un cuţit şi dus cu ambulanţa la spital. Deocamdată, atacatorul, a cărui identitate este necunoscută, a dispărut fără urmă, iar motivul rămâne un mister.
Porţile s-au închis şi în Chişinău, unde zeci de oameni au plecat acasă, fără a vota, după ce au aşteptat ore bune.
Cozi interminabile au fost şi Strasbourg, unde singura secţie de vot a fost insuficientă pentru numărul impresionant de electori.
Anul acesta, au fost organizate 294 de secţii de vot în 95 de state. Oficial, aproximativ trei milioane de români trăiesc în afara ţării.