Antena 3 CNN Externe Diaspora Surse: Anchetă la MAE pentru cheltuielile faraonice ale Ambasadei de la Londra la alegeri. Peste 1 milion de lire sterline date pe spații în hoteluri de lux

Surse: Anchetă la MAE pentru cheltuielile faraonice ale Ambasadei de la Londra la alegeri. Peste 1 milion de lire sterline date pe spații în hoteluri de lux

Surse: Anchetă la MAE pentru cheltuielile faraonice ale Ambasadei de la Londra la alegeri. Peste 1 milion de lire sterline date pe spații în hoteluri de lux
Ambasada României la Londra. Foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Iun 2024   •   16:04

Este anchetă de amploare la Londra după dezvăluirile de la emisiunea „Exces de putere” de la Antena 3 CNN. Sub pretextul organizării mai multor secții de votare, număr aproape dublu față de alegerile precedente, Ambasada României la Londra a semnat contracte de închiriere pe sume uriașe cu mai multe hoteluri, unele dintre ele de lux.

Sumele pentru toate aceste contracte se ridică la 1,6 milioane de lire sterline, pentru o zi și jumătate de închiriere a acestor spații, a arătat Adrian Ursu la Antena 3 CNN.

„Acum patru ani, la precedentele alegeri, acum opt ani, la alte alegeri, au fost folosite multe spații comunitare puse la dispoziție de către primărie, arondismente, puse de către alte autorități sau școli. Unele dintre ele cu titlu gratuit, altele închiriate pe sume modice de câteva sute de lire sterline”, a amintit Adrian Ursu, adăugând că la alegerile recente s-a ajuns şi la aproape 20.000 de lire sterline pentru închirierea unei săli în rețeaua Hilton.

Duminică, 9 iunie 2024. La Consulatul României în Regatul Unit al Marii Britanii, în duminica alegerilor, nu era nici paznicul. Procesul electoral a fost găzduit de Hilton şi alte hoteluri de lux.

Jurnalistul Dragoș Boța a trimis o solicitare către Ministerul Afacerilor Externe, în încercarea de a afla informații importante privind felul în care s-au încheiat contractele de închiriere cu hotelurile respective, dar nu a primit un răspuns.

„Am primit un singur răspuns, de fapt, în afara termenului egal, că tot vorbim de legalitate, că ne vor comunica în 30 de zile pe motiv că le-am solicitat prea multe informații”, a spus Dragoş Boţa, vineri seară, la emisiunea „Exces de putere”.

Sume uriaşe dirijate către firme de casă ale „diplomaţilor”

Sursele Antena 3 CNN arată că unul dintre motivele întârzierii acestui răspuns este că s-a declanșat o anchetă de amploare, după dezvăluirile de la emisiunea „Exces de putere”.

Este o anchetă de amploare care vizează toată activitatea și toate contractele încheiate în ambasada de la Londra. 

Un document public arată că mai multe firme emit factură după factură, doar către Ambasada României. „Firme înființate ca să deservească Ambasada României. Dacă îi cauți pe acționari, vei vedea că-s nume românești, lucruri foarte interesante. O să intrăm mult mai profund în ancheta asta”, a spus Adrian Ursu, vineri seară, la Antena 3 CNN.

Marea surpriză pentru cei care vor investiga felul în care s-au făcut alegerile la Londra va fi să descopere că un muncitor necalificat a fost plătit cu 50 de lire pe oră, în contextul în care salariul minim pentru necalificați în Marea Britanie este de 11,5 lire pe oră.

O invitație de participare pentru servicii de transport buletine, în ziua votului, arată că au fost închiriate 15 vehicule pentru 75 de secții de votare.

„15 vehicule cu câte un șofer și un muncitor necalificat care să care coletele cu voturi. Ei bine, surpriza cea mare pe care o vor avea cei care vor face investigația asta aprofundată la Londra - o să descopere că muncitorul necalificat este plătit cu 50 de lire sterline pe oră”, a dezvăluit Adrian Ursu.

Tunul alegerilor din Londra. La aproape jumătate din secții nu s-au prezentat paznicii

„Este important pentru cei care anchetează să caute toate contractele, să caute contractul de asigurare pază secții de votare. Vor avea surprize şi acolo. S-au plătit sumele integral, deși la aproape jumătate din secții nu s-au prezentat paznicii.

Să caute contractele, de pildă pentru închirierea rezidențială, spațiile în care stau unii dintre diplomații din ambasadă, consulat. Foarte important și asta.

Să caute orice contract și în fiecare dintre ele vor avea multe surprize. Asta cu condiția ca domnii care fac ancheta de la Ministerul de Externe să fie și ei competenți şi de bună credință”, a concluzionat jurnalistul Adrian Ursu.
 

×
Subiecte în articol: Exces de putere Londra dezvaluiri alegeri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Donald Trump primește imunitate parțială pentru insurecția asupra Capitoliului
x close