
Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, vineri, la Antena 3 CNN, că „nu există niciun fel de semnal în ceea ce privește dezangajarea SUA în Europa”, explicând că americanii doar reevaluează situația de pe continentul european, dar că asta nu înseamnă și o desistare.
„Nu există niciun fel de semnal în ceea ce privește dezangajarea SUA în Europa. Există cuvântul reevaluare, când se transmit o serie de mesaje în ceea ce privește poziționarea americană, dar nu înseamnă desistare. S-au tras repede concluzii că administrația de la Washington ar lua o decizie istorică, dramatică în legătură cu europenii. Nu. Decizia e ca europenii să-și recalibreze capacitățile naționale, regionale și de cooperare transatlantică în ceea ce privește industria de apărare, apărarea etc”, a mai explicat Cristian Diaconescu.
Consilierul prezidențial a mai afirmat că „poziția SUA e aceeași”.
„Poziția SUA e aceeași, sunt în continuare parte la proiectele NATO, de la intelligence, până la implementarea a ce s-a decis militar pentru Ucraina. Nu s-a schimbat nimic. Rămân furnizor de echipamente pentru Ucraina. Nu mai discut în legătură cu noi, toți ceilalți. S-ar putea să existe o repoziționare a forțelor militare americane, dar depinde foarte mult de rezultatul contextelor bilaterale și lucrăm 7/24 să nu avem surprize”, a mai spus Diaconescu.
Trump a vorbit pentru prima dată direct de retragerea trupelor americane din Europa
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a vorbit, joi, pentru prima dată explicit cu privire la posibilitatea ca armata americană să retragă trupe din Europa. La întrebarea unei jurnaliste, președintele american a spus că retragerea trupelor e o posibilitate și că va include această discuție în negocierile mai largi cu privire la comerț și războiul comercial - „Ar fi bine să discutăm de toate la pachet”, a spus liderul de la Casa Albă.
Președintele american a spus că va face din chestiunea trupelor americane din Europa un subiect la viitoarele negocieri pe tema războiului comercial și a unui eventual acord comercial între SUA și UE, după ce administrația a decis suspendarea tarifelor ostile pe o perioadă de 90 de zile.
Este pentru prima oară când Donald Trump vorbește deschis despre posibilitatea retragerii de trupe americane din Europa. Recent, informații de la Pentagon au arătat că armata SUA ar putea să retragă până la 10.000 de militari din România și Polonia, o jumătate dintre cei desfășurați de fosta administrație Biden imediat după declanșarea invaziei rusești împotriva Ucrainei.
Discuția este încă în desfășurare la Pentagon, însă conform propunerii, până la jumătate dintre trupele aduse de Biden în Europa ar putea fi retrase.
Discuțiile interne cu privire la retragerea trupelor americane din România și Polonia vin într-o perioadă în care președintele Donald Trump încearcă să-l convingă pe Vladimir Putin să accepte un armistițiu în Ucraina.
Administrația Trump a spus pe toate vocile până acum că își dorește ca aliații europeni să-și asume mai mult responsabilitatea propriei protecții, pentru ca SUA să se poată concentra pe alte priorități, precum rivalitatea sa geopolitică cu China.