Antena 3 CNN Externe Dezvăluirile lui Donald Tusk. Care a fost sfatul NATO după ce o dronă rusă a intrat în spațiul aerian polonez

Dezvăluirile lui Donald Tusk. Care a fost sfatul NATO după ce o dronă rusă a intrat în spațiul aerian polonez

donald tusk sustine o conferinta de presa
Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat că aliații NATO au sfătuit Polonia să dea dovadă de reținere atunci când spațiul aerian îi este încălcat de obiecte care nu pot fi identificate ca amenințare sau agresiune. Sursa foto: hepta
de G.M.    |    29 Aug 2024   •   09:43

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat miercuri că aliații NATO au sfătuit Polonia să dea dovadă de reținere atunci când spațiul aerian îi este încălcat de obiecte care nu pot fi identificate ca amenințare sau agresiune, scrie Kyiv Independent.

Tusk a recunoscut că este dificil de stabilit dacă o țintă este un obiect civil sau nu, potrivit ziarului Rzeczpospolita. Aliații au recomandat Poloniei să fie precaută și să dea dovadă de reținere dacă vrea să doboare obiecte care nu sunt o amenințare sau agresiune.

Varșovia, un membru al alianței, ridică frecvent avioane de luptă pentru a proteja spațiul aerian polonez în timp ce forțele ruse lansează atacuri aeriene la scară largă asupra Ucrainei. Ele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge rachete sau drone rusești.

Decizia finală de a doborî un obiect aerian în timp de pace îi revine comandantului operațional Maciej Klisz. Tusk a spus că este deschis să modifice legislația cu privire la cine este responsabil pentru o astfel de decizie și a susținut că Polonia poate schimba regulile de îndată ce este necesar.

O dronă rusă a intrat în spațiul aerian polonez în 26 august, în timpul unui atac masiv al rușilor asupra Ucrainei. Nu a fost prima dată când spațiul aerian polonez a fost încălcat de când Rusia și-a început războiul pe scară largă împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Rusia a vizat 15 din cele 24 de regiuni ale Ucrainei pe 26 august, lansând peste 200 de rachete și drone ca parte a celui mai mare atac aerian vreodată împotriva Ucrainei.

Forțele aeriene ucrainene au raportat ulterior că Ucraina a doborât 102 de rachete și 99 de drone dintre cele 127 de rachete și 109 drone lansate de Rusia în timpul atacului.

NATO a transmis că nu deţine informaţii care să indice că obiectul neidentificat care a intrat în aceeaşi zi în spaţiul aerian polonez face parte dintr-un atac intenţionat al Rusiei, care şi-a intensificat ofensiva împotriva Ucrainei, dar a avertizat guvernul de la Moscova că aceste acte sunt "iresponsabile şi potenţial periculoase".

Atacuri „masive” cu rachete şi drone ruseşti au vizat luni infrastructura energetică a Ucrainei.

Acesta este un nou caz de încălcare a spaţiului aerian polonez de la invazia rusă în Ucraina, cel mai recent fiind înregistrat în decembrie anul trecut. În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina, provocând moartea a doi civili, în timp ce Rusia lansa lovituri masive asupra infrastructurii civile ucrainene, pe întreg teritoriul Ucrainei.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a declarat luni, 8 iulie, după vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la Varșovia, că țara sa este dispusă să doboare rachete rusești care se îndreaptă spre teritoriul NATO, chiar dacă acestea se află încă în spațiul aerian al Ucrainei, a scris The Guardian. „Avem nevoie de o cooperare clară în cadrul NATO aici, deoarece astfel de acțiuni necesită o responsabilitate comună a NATO … suntem deschiși la asta, logica indică faptul că aceasta ar fi absolut o acțiune mai eficientă”, a spus el.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close