Antena 3 CNN Externe ”Marea Mediterană este o bombă cu ceas”. Dezastrul din Spania e un avertisment pentru restul Europei

”Marea Mediterană este o bombă cu ceas”. Dezastrul din Spania e un avertisment pentru restul Europei

A.I.
2 minute de citit Publicat la 13:53 31 Oct 2024 Modificat la 14:06 31 Oct 2024
dezastru spania getty
Încălzirea Mării Mediterane are un rol esențial în declanșarea fenomenelor precum inundațiile fulgerătoare din Spania, spun specialiștii. Sursă foto: Getty Images

În Chiva, la periferia orașului Valencia, au căzut în câteva ore precipitații cât pentru un an de zile, iar locuitorii din sudul și estul Spaniei se confruntă cu o perspectivă sumbră, pe măsură ce planeta se încălzește iar țara lor se usucă din cauza secetei, notează The Guardian.

Seceta și inundațiile care au lovit continentul european sunt două extreme ale aceluiași fenomen al schimbărilor climatice, explică un specialist citat de publicația britanică în contextul tragediei din Spania, unde au murit zeci de oameni în ultimele zile, în timp ce podurile și casele le-au fost distruse de ape.

Stefano Materia, climatolog la Barcelona Supercomputing Centre, precizează că seceta persistentă din Europa a provocat modificări în circulația atmosferică, în paralel cu încălzirea regiunii, pe seama creșterii temperaturilor globale.

"Aceasta înseamnă mai multă energie, mai mulți vapori de apă, mai multă instabilitate. Sunt toate ingredientele care alimentează furtunile severe atunci când condițiile atmosferice sunt favorabile. Marea Mediterană este o bombă cu ceas în aceste zile", a adăugat acest specialist.

Specialiștii avertizează asupra efectelor în cascadă ale schimbărilor climatice

Spania, alături de Portugalia, Italia și Grecia, suportă deja realitatea dură a ceea ce oamenii de știință din domeniul climei numesc pericole combinate și efecte în cascadă.

Valurile de căldură transformă pădurile în focare declanșatoare, care stârnesc incendii mortale care, la rândul lor, sufocă orașele cu fum. Secetele usucă solul și împiedică pământul să absoarbă apa atunci când cad ploi abundente. Rezervele limitate de apă au forțat deja orașe precum Barcelona să impună restricții de urgență, în timp ce fermele agricole și industria hotelieră au mai puține resurse pentru a supraviețui următorului șoc.

Specialiștii vorbesc deja de un colaps climatic în sudul Europei. Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona au constatat că mai mult de jumătate din cele 68.000 de decese cauzate de căldură în timpul verii 2022 pot fi atribuite degradării condițiilor climatice.

Cele mai mari bilanțuri au fost înregistrate în Grecia, Italia, Spania și Portugalia.

Potrivit oamenilor de știință, vremea violentă care afectează Spania și vecinii săi este un semn prevestitor a ceea ce poate urma în curând restul Europei.

61% dintre spanioli acceptă deja ideea că problemele de mediu au un efect direct asupra vieții lor de zi cu zi, potrivit unui sondaj de tip eurobarometru din luna mai. Rezultatul este aproape dublu față de media UE, fiind depășit doar în Malta și Cipru.

Ce este "gota fria" sau "picătura rece"

Bilanțul parțial de aproape 100 de morți, consemnat joi dimineață în urma inundațiilor fulgerătoare din Spania, amintește de evenimentele catastrofale extinse din Europa, de acum trei ani.

În iulie 2021, apele au ucis 243 de persoane în Germania, Belgia, România, Italia și Austria.

Precipitațiile abundente din această săptămână au fost atribuite unui fenomen cunoscut sub numele de "gota fría" sau "picătura rece".

Acesta apare atunci când aerul rece se deplasează peste apele calde ale Mediteranei. Apare astfel o instabilitate atmosferică, iar aerul cald și saturat de vapori de apă de la suprafața mării începe o ascensiune rapidă. Urmarea constă în furtuni și ploi abundente.

Experții spun că încălzirea Mediteranei, care crește evaporarea la suprafața apei, joacă un rol-cheie în intensificarea ploilor torențiale.

Evenimentele din Spania sunt "încă un semnal de alarmă al schimbărilor rapide suferite de clima noastră", arată Hayley Fowler, un profesor de care predă impactul schimbărilor climatice la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

"Infrastructura noastră nu este concepută pentru a face față acestor niveluri de inundații", a avertizat acest specialist, adăugând că temperaturile ridicate ale mării alimentează furtunile care aduc niveluri extreme de precipitații pe arii restrânse.

×
Parteneri
x close