1. Afganistan
Aliaţii vor discuta "strategia de tranziţie" stabilită la precedentul summit NATO de la Lisabona, din 2010. Aceasta vizează retragerea majorităţii celor 130.000 de militari străini prezenţi acum în Afganistan până la sfârşitul lui 2014, în paralel cu trecerea asigurării securităţii sub controlul forţelor afgane.
Totodată, membrii NATO trebuie să ajungă la un acord asupra direcţiilor principale ale susţinerii sale în perioada de după 2014, care vizează, în principal, formarea militară şi consilierea.
În acest sens, este necesară o definire a formatului forţelor de securitate afgane, care ar putea scădea de la 352.000 de militari şi poliţişti la 228.000, potrivit unor estimări.
Celălalt subiect sensibil este repartizarea finanţării acestei susţineri, evaluată la aproximativ 4,1 miliarde de dolari (aproximativ trei miliarde de euro) pe an, începând din 2014.
2. Apărarea antirachetă
Alianţa Nord-Atlantică va anunţa la Chicago încheierea primei faze a instalării scutului său antirachetă în Europa de Est. Astfel, NATO va declara operaţională "capacitatea interimară", adică stadiul iniţial care urmează să conducă la punerea sa în funcţiune la orizontul lui 2018.
Acest dosar a devenit principalul subiect de discordie dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia, care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii sale.
NATO afirmă că acest sistem nu vizează Rusia, ci o eventuală ameninţare venind dinspre Orientul Mijlociu, în special dinspre Iran.
3. Cooperare militară consolidată
Chicago va fi o adevărată rampă de lansare a iniţiativei intitulate "apărarea inteligentă" (smart defence) a NATO, care vizează promovarea unor proiecte de cooperare bine ţintite şi punerea în comun a anumitor mijloace militare.
Un număr de 25 de proiecte vor fi lansate la Chicago, cele mai multe dintre ele vizând formarea şi antrenamentul, mai ales a piloţilor de elicopter şi a echipajelor de la sol.
Această cooperare consolidată urmăreşte să atenueze impactul scăderii bugetelor militare şi să răspundă exigenţelor americanilor, care le cer europenilor să îşi asume mai mult apărarea lor, în contextul în care Statele Unite suportă singure aproximativ 75% din cheltuielile militare ale Alianţei Nord-Atlantice.
4. Parteneriat
Una dintre priorităţile NATO este să îşi "sporească reţeaua de parteneriat în lume", dincolo de sfera sa tradiţională, adică Europa şi America de Nord.
La Chicago au fost invitaţi atât şefi de stat şi de Guvern din 22 de ţări participante, alături de aliaţi, la operaţiunea din Afganistan, cât şi dintr-o serie de ţări din Asia Centrală.
Astfel, la summit vor fi reprezentate Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau Japonia. În schimb, vor fi absente China, India şi Israelul, care nu participă la misiuni NATO.
Citeşte şi Summitul NATO va fi pus în pericol de ameninţări teroriste? Ce spune FBI