Antena 3 CNN Externe Deși trăiește pe banii statului, un prinț a cerut să primească și ajutor social. Ce a decis instanța

Deși trăiește pe banii statului, un prinț a cerut să primească și ajutor social. Ce a decis instanța

I.C.
2 minute de citit Publicat la 12:19 08 Apr 2025 Modificat la 19:25 08 Apr 2025
GettyImages-2162921833
Prințul Laurent al Belgiei a pierdut procesul prin care solicita dreptul la beneficii de securitate socială. Foto: Getty Images

Prințul Laurent al Belgiei a pierdut procesul prin care solicita dreptul la beneficii de securitate socială, pe lângă alocația sa regală. O instanță din Bruxelles a considerat că cererea sa – prima de acest fel în istoria țării – este „neîntemeiată”, scrie The Guardian.

Fratele mai mic al regelui Philippe și fiul cel mai mic al fostului rege Albert II și al reginei Paola, prințul Laurent a argumentat că activitatea sa ar trebui să îi confere acoperirea oferită antreprenorilor independenți – susținând că demersul său are la bază „un principiu”, nu un interes financiar.

Totuși, instanța a stabilit că atribuțiile prințului se apropie mai degrabă de cele ale unui funcționar public, o categorie de angajați care beneficiază de anumite drepturi specifice, dar nu de un sistem complet de securitate socială.

Avocatul său, Olivier Rijckaert, a declarat că prințul ia în calcul o posibilă contestație. „Nu am obținut ce ne-am dorit, dar hotărârea este foarte detaliată, foarte bine motivată. Îi înțeleg raționamentul”, a spus el pentru agenția France-Presse.

În 2018, alocația anuală de stat a lui Laurent a fost redusă cu 15% pentru un an, după ce a avut întâlniri cu lideri străini fără aprobarea guvernului federal.

Anul trecut, prințul a primit 388.000 de euro din fonduri publice și locuiește într-o reședință fără a plăti chirie. „Nu este vorba despre bani, ci despre principiu”, a declarat el postului belgian RTBF. „Când un migrant vine aici, se înregistrează și are acest drept. Poate că și eu sunt un migrant, dar unul a cărui familie a creat statul în care trăim.”

Avocatul său a insistat, într-un articol publicat în Le Soir, că prințul nu a intentat procesul „dintr-un capriciu”. „Securitatea socială este un drept acordat prin legea belgiană fiecărui rezident, de la cel mai sărac până la cel mai mare miliardar”, a subliniat el.

Rijckaert a explicat că doar 25% din alocația lui Laurent reprezintă salariu efectiv, restul fiind cheltuit pentru activități profesionale – cum ar fi deplasările și plata unui angajat. În final, prințul rămâne cu un salariu net lunar de aproximativ 5.000 de euro, echivalentul unui „director executiv de rang înalt în Belgia”, însă fără beneficiile obișnuite ale securității sociale.

Prințul Laurent și soția sa britanică, Claire, au trei copii, acum în jurul vârstei de 20 de ani. El a invocat cheltuielile medicale și grija pentru viitorul financiar al familiei, mai ales că alocația regală se oprește la moartea sa.

Fără acoperire socială, prințul nu poate beneficia de rambursări pentru anumite cheltuieli medicale sau de indemnizații în caz de incapacitate de muncă.

De peste 10 ani, Laurent conduce o fundație pentru bunăstarea animalelor, care oferă tratamente veterinare gratuite. A spus că această activitate, alături de vizitele oficiale și participarea la consilii de administrație, îi ocupă un program încărcat.

Nemulțumirile legate de bani nu sunt noi în familia regală belgiană. Când regele Albert al II-lea a abdicat în 2013 în favoarea fiului său, Philippe, după 20 de ani de domnie, a considerat că suma anuală de 923.000 de euro primită ca fost monarh era insuficientă.

×
x close