Antena 3 CNN Externe Deşi Margaret Thatcher este în viaţă, liderii Marii Britanii se contrazic în privinţa funeraliilor acesteia

Deşi Margaret Thatcher este în viaţă, liderii Marii Britanii se contrazic în privinţa funeraliilor acesteia

Deşi Margaret Thatcher este în viaţă, liderii Marii Britanii se contrazic în privinţa funeraliilor acesteia
03 Aug 2008   •   20:58

O dezbatere macabră a încins spiritele în Marea Britanie. Guvernul şi familia regală discută dacă vor acorda sau nu funeralii de stat fostului premier Margaret Thatcher, deşi ?doamna de fier? este încă în viaţă. Dacă anul trecut şi-a dezvelit statuia, Margaret Thatcher e martoră acum la discuţiile despre propria înmormântare. Protagonişti sunt premierul Gordon Brown, regina Elisabeta a doua şi chiar membrii cabinetului personal al Doamnei de Fier.

Cel care se opune funeraliilor naţionale e Gordon Brown care susţine că doar şeful statului trebuie să aibă un asemenea privilegiu şi pentru moment, şi-a impus punctul de vedere. Cu înfocare au reacţionat şi britanicii, care s-au arătat scandalizaţi de opoziţia premierului. Cei mai mulţi au cerut acordarea onorurilor de stat la înhumarea Doamnei de Fier, pentru beneficiile aduse ţării. Mult prea înverşunaţi, cu toţii au uitat însă că Margaret Thatcher e în viaţă.

Margaret Thatcher, cel mai longeviv premier britanic al secolului trecut, s-a retras la reşedinţa ei din Lincolnshire, după ce, în ultimii ani, a avut probleme serioase de inimă. La 83 de ani, apare foarte rar în public. Ultimul premier care a primit funeralii naţionale a fost Winston Churchill. S-a mai întâmplat acum 11 ani în cazul prinţesei Diana, după ce însă Casa Regală a cedat cu greu insistenţei britanicilor.

Observator

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close