![colaborare strategica intre sua israel netanyahu a laudat viziunea indrazneata a lui trump pentru gaza la intalnirea cu rubio colaborare strategica intre sua israel netanyahu a laudat viziunea indrazneata a lui trump pentru gaza la intalnirea cu rubio](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/16/colaborare-strategica-intre-sua-israel-netanyahu-a-laudat-viziunea-indrazneata-a-lui-trump-pentru-gaza-la-intalnirea-cu-rubio-952552.webp)
Când cetăţenii americani merg la vot în ziua alegerilor, ei nu votează direct pentru preşedinte sau vicepreşedinte, ci selectează reprezentanţii - sau "electorii" - pentru Colegiul Electoral, un organism care stabileşte cine va fi preşedinte şi vicepreşedinte.
Dar o amânare parţială a votului în unele state afectate este posibilă, având în vedere legile care guvernează alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui.
Constituţia oferă Congresului autoritatea de a stabili "data" la care să fie desemnaţi aceşti electori. În 1845, Congresul a adoptat o lege care stabileşte ziua alegerilor în marţea de dinaintea primei luni din luna noiembrie a anului electoral.
Aceeaşi lege le permite statelor o uşoară întârziere în selectarea Colegiului Electoral. Dar pentru ca aceasta să fie permisă, un stat trebuie să "organizeze un scrutin în scopul selectării electorilor" şi "să eşueze în a face o alegere în ziua prescrisă de lege".
Amânarea votului la nivel statal este o problemă legală ce rămâne deschisă. Potrivit unui raport din 2004 al Serviciului de cercetare al Congresului, Curtea Supremă de Justiţie a subliniat rolul pe care îl joacă statele în selectarea electorilor prezidenţiali, astfel că un stat ar putea primi permisiunea de a amâna scrutinul prezidenţial în situaţii de urgenţă, precum un uragan sau alte dezastre naturale.