Antena 3 CNN Externe Deși a organizat summit-ul de pace al Ucrainei, Elveția anunță că susține planul de pace al Chinei. Zelenski l-a numit „distructiv”

Deși a organizat summit-ul de pace al Ucrainei, Elveția anunță că susține planul de pace al Chinei. Zelenski l-a numit „distructiv”

volodimir zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Profimedia Images
28 Sep 2024   •   22:21

Elveția și-a anunțat susținerea pentru așa-zisa „inițiativă de pace” a Chinei și Braziliei în ce privește războiul din Ucraina, în ciuda faptului că nu există nicio referință în acest document la carta ONU sau la integritatea teritorială a Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda. Susținerea Elveției este cu atât mai neașteptată cu cât această țară a organizat pe teritoriul său o conferință de pace în iunie 2024, fără participarea Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al diplomației elvețiene, Nicolas Bideau, a explica că țara sa susține „inițiativa de pace” pentru că ea cere un armistițiu și o soluție politică la conflict, dar și pentru că oferă o alternativă la „discursurile beligerante” făcute la ONU și de partea ucraineană, dar și de cea rusă.

În același timp, oficialul elvețian mai spune că e importantă referirea la carta ONU în orice inițiativă de pace privind Ucraina, adăugând și că ministrul chinez de externe a vorbit despre ea într-un discurs la Consiliul de Securitate.

Elveția, țara care a organizat primul summit de pace pe baza formulei ucrainene de pace, în iunie, este una dintre puținele țări occidentale care a fost invitată la o reuniune organizată de China și Brazilia pentru promovarea „inițiativei de pace”. Reuniunea a avut loc în timpul Adunării Generale a ONU, la New York, pe 27 septembrie.

Anterior, Zelenski a numit inițiativa chino-braziliană un plan „distructiv” pentru că el nu a fost discutat deloc cu guvernul de la Kiev. Inclusiv UE a criticat planul, pe care l-a calificat ca fiind un plan „al capitulării”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close