Antena 3 CNN Externe Ce pot face rușii cu deșeurile radioactive, după ce au distrus un laborator de la Cernobîl

Ce pot face rușii cu deșeurile radioactive, după ce au distrus un laborator de la Cernobîl

Gabriel Dano
2 minute de citit Publicat la 17:11 23 Mar 2022 Modificat la 17:17 23 Mar 2022
wrty
Sursa foto: Pixabay.com

Experti din cadrul Institutului de Cercetari Nucleare din ţara noastră spun că atacul ruşilor este nejustificat şi susţin că cei care s-au expus pericolului sunt chiar soldaţii care au intrat în contact cu combustibilul din laborator. Radionuclizii eliberaţi din instalaţiile nucleare diferă in funcţie de tipul de descompunere radioactivă. În majoritate, sunt surse de radiaţii radioactive.

"Acea zonă este important de gestionat pentru că acolo a fost un accident extrem de violent și acei compuși radioactivi trebuie foarte bine gestionați și mai ales să înțelegem ce se întâmplă pe parcurs. Acel laborator avea echipamente foarte performante pentru a avea un control al deșeurilor în timp. 

În acest moment, să spunem ce primejdia este redusă. Dar, pe mine mă îngrijorează pa parcurs. pentru că acel laborator de cercetare prognoza ceva, o evoluție, comportamente și tot ce ține de mai mulți parametri de gestionare în timp.

Deci, dacă în momentul de față nu există probleme, există o șansă ca pe parcurs acestea să apară dintr-un control neadecvat a ceea ce există acolo", a explicat profesorul de fizică Silviu Gurlui, în emisiunea "Decisiv", moderată de Cătălina Porumbel.

Alertă la Cernobîl. Soldații ruși au distrus laboratorul de deșeuri radioactive de la Cernobîl

 Trupele rusești care ocupă centrala nucleară de la Cernobîl au "jefuit și distrus" un laborator de la fața locului, susțin oficialii ucraineni.

Este alertă din nou la centrala nucleară de la Cenobîl. Oficialii ucraineni spun că rușii au jefuit şi distrus un laborator unde se procesau deșeuri radioactive.

Acolo erau "probe foarte active şi mostre de radionuclizi", avertizează autoritățile din Ucraina.

Experți din cadrul Institutului de Cercetări Nucleare din țara noastră spun că atacul rușilor este nejustificat și susțin că cei care s-au expus pericolului sunt chiar soldații care au intrat în contact cu combustibilul din laborator.

Radionuclizii eliberați din instalațiile nucleare diferă în funcție de tipul de descompunere radioactivă. În majoritate, sunt surse de radiații radioactive. 

”În primul rând pentru soldații ruși este pericol!”

”Cred că este vorba de idioți... Scuzați-mi expresia neacademică dar sunt tâmpiți, efectiv! Pentru că acest laborator face parte dintr-un lanț de laboratoare unde se fac diverse măsurători și se fac diverse comparații de radionuclizi. 

Radionuclizii standard, să spun așa, unii dintre ei nici nu sunt periculoși. Sunt și pe la universități pentru că se folosesc ca termeni de comparație. Deci de idioți sau de răi, nu știu ce să spun, de ce au trebuit să intre în laboratorul ăsta să îl distrugă, pentru că indiferent că ei vor rămâne sau vor pleca din Ucraina procesul de care vorbeam de îndepărtare a pericolului a acestor bare combustibile ar trebui să continue. 

Pericolul este în primul rând pentru cei care au pus mâna și nu știu să manipuleze și să gestioneze aparatura și materialele pe care le-au găsit acolo. Deci în primul rând pentru soldații ruși este pericol”, a explicat Șerban Valeca, președintele Consiliului Științific al Institutului de Cercetări Nucleare, la Antena 3.

 

×
Etichete: Decisiv Cernobîl
x close