Arheologii chinezi studiază un obicei de extragere a dinţilor identificat la rămăşiţe umane excavate dintr-un mormânt vechi de 4.500 de ani, descoperit în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, au anunţat vineri autorităţile locale, citate de Xinhua.
Arheologii au descoperit 116 schelete umane cu o vechime estimată la aproximativ 4.500 de ani în situl Gaoshan din districtul Dayi, a declarat Institutul pentru cercetări arheologice şi a relicvelor culturale din Chengdu.
Oasele sunt bine conservate deoarece au fost găsite scufundate într-o zonă din subteran inundată şi nu au fost expuse la influenţa aerului, a explicat Liu Xiangyu, care a condus lucrările de excavare.
Arheologii au descoperit că în cazul a peste o duzină dintre schelete dinţii din faţă fuseseră extraşi.
"Obiceiul extragerii dentare rămâne un mister. Unii experţi susţin că ar putea fi vorba despre un ritual religios sau despre o ceremonie pentru a sărbătorirea atingerii maturităţii", a spus Liu.
Dovezi similare au fost observate şi la alte schelete descoperite în situl cu relicve culturale Dawenkou din provincia Shandong din estul Chinei, datate în jurul perioadei 4.300 î.Hr. - 3.500 î.Hr.