Antena 3 CNN Externe A fost descoperit un obiect bizar, de milioane de ori mai luminos decât soarele. Oamenii de știință sunt uluiți

A fost descoperit un obiect bizar, de milioane de ori mai luminos decât soarele. Oamenii de știință sunt uluiți

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:14 11 Mai 2023 Modificat la 21:14 11 Mai 2023
M82X-2
A fost descoperit un obiect bizar, de milioane de ori mai luminos decât soarele. Oamenii de știință sunt uluiți Sursa foto: Chandra I X-Ray Observatory

Un obiect spațial misterios atât de strălucitor încât fizica sugerează că ar fi trebuit să explodeze a fost descoperit de NASA.

Aceste surse de raze X ultraluminoase sunt de 10 milioane de ori mai strălucitoare decât Soarele și sunt imposibile în teorie, deoarece încalcă limita Eddington, o regulă a astrofizicii care spune cât de strălucitor poate fi un obiect înainte de a exploda.

Un nou studiu, care analizează M82 X-2, un ULX aflat la 12 milioane de ani lumină distanță, confirmă că este la fel de strălucitor precum sugerează observațiile anterioare.

O teorie care explică aceste surse de lumină neobișnuite este că, de exemplu, câmpurile magnetice superputernice ies din stelele neutroane pulsatoare și strivesc atomii materiei care cad în stele, transformându-i din forme sferice în forme alungite.

Citește șiExperiment NASA: Cum vor trăi astronauţii pe Planeta Roşie 

Aceste câmpuri magnetice ar fi atât de puternice încât nu pot fi reproduse pe Pământ, ceea ce face această teorie greu de testat.

Analiza, publicată în The Astrophysical Journal în aprilie, a constatat că M82 X-2 a extras aproximativ 9 miliarde de tone de material pe an de la o stea vecină, sau de aproximativ 1,5 ori masa Pământului, se arată într-un comunicat NASA.

De asemenea, o altă explicație a devenit teoria principală pentru a explica ULX-urile. Și este și mai bizar, potrivit Chandra X-Ray Observatory.

În această teorie, câmpuri magnetice superputernice ies din steaua neutronică. Acestea ar fi atât de puternice încât ar strivi atomii materiei care cad în stea, transformând forma acestor atomi dintr-o sferă într-un șir alungit, se arată în declarația NASA.

În acest caz, radiațiile care provin de la acești atomi striviți ar avea dificultate în a împinge materia departe, explicând de ce atât de multă materie ar putea cădea în stea fără a exploda.

"Aceasta este frumusețea astronomiei. Observând cerul, ne extindem capacitatea de a investiga modul în care funcționează universul.

Pe de altă parte, nu putem cu adevărat să punem la punct experimente pentru a obține răspunsuri rapide.

Trebuie să așteptăm ca universul să ne arate secretele”, a spus Matteo Bachetti, autor al studiului și astrofizician.

×
TOP articole
x close