Antena 3 CNN Externe Descoperire: gândurile pot fi citite

Descoperire: gândurile pot fi citite

Descoperire: gândurile pot fi citite
09 Feb 2007   •   14:59

Oamenii de ştiinţă au făcut noi descoperiri în ceea ce priveşte citirea gânduilor. Profesorul John-Dylan Haynes, de la Institutul Max Planck din Germania, a utilizat scannere cerebrale pentru a măsura modificările fluxului de sânge din creier şi identifica, astfel, felul în care acestea semnalează intenţiile. Până acum, nimeni nu a reuşit să deducă din activitatea cerebrală felul în care va acţiona cineva.

Subiecţii care au participat la studiu au ales între două operaţiuni matematice simple: adunarea sau scăderea a două numere, operaţine care a trebuit păstrată în minte timp de câteva secunde, până când numărul rezultat în urma calcului făcut în minte va apărea pe ecranul unui computer.

Folosind o metodă de scanare denumită rezonanţă magnetică funcţională, cercetătorii au identificat intenţiile subiecţilor, cu o acurateţe de 70%.

Descoperirea ar putea fi folosită în folosul tetraplegicilor, care ar avea posibilitatea să îşi mişte membrele artificiale şi să opereze un computer doar cu puterea gândului. Studiul a fost publicat în revista de specialitate ?Current Biology?.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close