Antena 3 CNN Externe Deputata lui Șor, înregistrată când le promite agitatorilor din Republica Moldova bani de la Moscova

Deputata lui Șor, înregistrată când le promite agitatorilor din Republica Moldova bani de la Moscova

Deputata Marina Tauber (1)
Deputata Marina Tauber. Sursă foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    16 Oct 2024   •   13:23

Mai mulți membri ai blocului „Victorie” din Republica Moldova, condus de fugarul Ilan Șor, au fost nemulțumiți că nu au primit fonduri din Rusia pentru activitatea lor din lunile aprilie-iulie. Deputata Marina Tauber a fost filmată în timp ce le-a explicat liderilor teritoriali motivul pentru lipsa remunerațiilor, asigurându-i că în perioada campaniei electorale vor fi alocate din nou fonduri din Moscova. Surse din cadrul blocului au confirmat discuția, în contextul unei anchete în desfășurare privind finanțarea ilegală a formațiunii și acțiunile de destabilizare orchestrate cu bani din străinătate. Miercuri, ofițeri din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger” au făcut percheziții la membrii grupării „ȘOR”.

Surse Deschide.MD au obținut o secvență video dintr-o discuție din august, în care Marina Tauber afirmă că nu erau prevăzute fonduri pentru activiști în lunile aprilie-iulie, dar că aceștia vor primi din nou „salarii” de la Moscova începând cu luna august.

„Va fi dublat. Adică, se va achita încă o dată. Este vorba de lunile din campanie. Sunt încă câteva regiuni care nu au reușit să meargă la Moscova – lor, la fel, se vor transfera banii pe card. Faptul că oamenilor li s-au transmis (banii – nota red.), dar din anumite motive nu au ajuns, am rugat ca toți conducătorii să facă o inventariere și să transmită (informația – nota red.) Departamentului de Monitorizare. Ne vom gândi ce să facem”, a spus Tauber.

La un moment dat, discuția este întreruptă de Oleg Suslov, fost vicepretor al sectorului Ciocana și actual reprezentant al „Renașterii” al lui Șor. Suslov afirmă că membrii formațiunii „Șansă”, afiliată și ea lui Șor, urmează să primească remunerări pentru perioada aprilie-iulie, însă deputata Marina Tauber îl contrazice.

„Nu, ei nu vor primi. Toți activiștii au primit bani până în luna martie. Iar în lunile aprilie, mai, iunie și iulie nu sunt prevăzute remunerări. Este prevăzută acum remunerarea tuturor pentru august”, a conchis Tauber.

În ultimele luni, autoritățile au desfășurat sute de percheziții la reprezentanții blocului „Victorie” într-o anchetă penală privind finanțarea ilegală a partidelor, spălarea de bani și coruperea alegătorilor. Conform IGP, doar în septembrie, gruparea „ȘOR” a trimis din Rusia 15 milioane de euro pentru a finanța proteste și alte acțiuni menite să destabilizeze situația din Republica Moldova.

Percheziții la membrii grupării „ȘOR”

Cinci microbuze cu ofițeri din Batalionul cu Destinație Specială „Fulger” au ajuns la Bălți pentru a efectua percheziții în cadrul unei acțiuni de prevenire a fraudării alegerilor prezidențiale și a referendumului din 20 octombrie.

Descinderile, coordonate de Procuratură și Inspectoratul Național de Investigații, vizează membrii și activiștii Blocului Politic „Victorie”.

×
Subiecte în articol: Ilan Șor Republica Moldova Rusia
Parteneri
x close