Antena 3 CNN Externe Departamentul de Justiție al SUA cere judecătorilor să forțeze Google să vândă Chrome. Care e motivul

Departamentul de Justiție al SUA cere judecătorilor să forțeze Google să vândă Chrome. Care e motivul

R.M.
1 minut de citit Publicat la 17:53 21 Noi 2024 Modificat la 17:59 21 Noi 2024
Google
Scopul este prevenirea menținerii monopolului în căutările online / Sursă foto: Getty Images

Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ) a cerut gigantului Google să vândă Chrome, cel mai popular browser web din lume, pentru a scăpa de monopolul ilegal în afacerea de căutare online, potrivit BBC. 

Într-un document depus în instanță la sfârșitul zilei de miercuri, 20 noiembrie, DOJ a transmis că gigantul tehnologic ar trebui să vândă browserul său web Chrome.

De asemenea, avocații guvernamentali au recomandat ca judecătorul Amit Mehta să oblige compania să nu mai încheie contracte cu alte companii – inclusiv Apple și Samsung – care fac ca motorul său de căutare să fie implicit pe multe smartphone-uri și browsere.

DOJ a propus măsuri stricte pentru a combate monopolul companiei pe piața căutărilor online.

Judecătorul Amit Mehta a decis în august că Google este un monopol ilegal pentru abuzul de putere asupra afacerii de căutare online.

Judecătorul a criticat, de asemenea, controlul Google asupra diferitelor gateway-uri către internet și plățile companiei către terți pentru a-și păstra statutul de motor de căutare implicit.

Google are termen până pe 20 decembrie să propună soluții proprii. O decizie finală din partea judecătorului Amit Mehta este așteptată în vara lui 2025.

În prezent, Google controlează aproximativ 90% din căutările online globale. Potrivit DOJ, compania folosește Chrome și sistemul de operare Android pentru a direcționa utilizatorii către motorul său de căutare, consolidându-și astfel monopolul.

Reacția gigantului Google în acest caz

În replică, Google a transmis că justiția americană împinge „o agendă intervenționistă radicală” care ar putea dăuna americanilor și conducerii tehnologice globale a Americii.

„Propunerea extrem de largă a Departamentului de Justiție depășește cu mult decizia Curții. Aceasta ar duce la dezmembrarea unei game largi de produse Google, dincolo de căutare, pe care oamenii le iubesc și le găsesc utile în viața de zi cu zi”, a scris Kent Walker, directorul juridic în cadrul Google și Alphabet, într-o postare de pe blogul oficial.

Cauza DOJ împotriva Google a fost depusă în ultimele luni ale primei administrații a lui Donald Trump.

Cum acesta urmează să revină la Casa Albă pe 20 ianuarie, au fost ridicate întrebări cu privire la faptul dacă noua sa administrație va avea o abordare diferită a cazului.

 

×
x close