Antena 3 CNN Externe Axios: Democrații cred că Biden se va retrage

Axios: Democrații cred că Biden se va retrage

joe biden getty
Principalii lideri ai partidului său, prietenii și principalii donatori cred că Biden nu poate câștiga alegerile prezidențiale din SUA | Sursă foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    18 Iul 2024   •   21:42

Mai mulți democrați de top au declarat joi pentru Axios că presiunea crescândă a liderilor congresului și a prietenilor apropiați ai partidului îl vor convinge pe președintele Biden să decidă să se retragă din cursa prezidențială, chiar în acest weekend.

Președintele în vârstă de 81 de ani, care acum se autoizolează cu COVID, rămâne blocat în public. Dar, în particular, el este resemnat cu presiunea crescândă, sondajele proaste și examinarea de nesuportat, ceea ce face imposibilă continuarea campaniei sale, au declarat democrații pentru Axios.

Principalii lideri ai partidului său, prietenii și principalii donatori cred că Biden nu poate câștiga, nu poate schimba percepția publică asupra vârstei și acuității sale și nu poate obține majoritate în Congres.

Președintelui i se spune că, dacă rămâne în cursă, fostul președinte Trump ar putea obține o victorie zdrobitoare și ar putea șterge moștenirea lui Biden și speranțele democraților în noiembrie.

Presiunea de a se da la o parte în calitate de candidat a crescut la niveluri intolerabile, în special în ultimele zile, scrie sursa citată.

Democrații se așteaptă pe deplin ca sondajele de după Convenția Republicană să arate o posibilă explozie care ar putea duce la căderea democraților și în Congres.

„Alegerea lui este să fie unul dintre eroii istoriei sau să fie sigur de faptul că nu va exista niciodată o bibliotecă prezidențială Biden”, a spus unul dintre prietenii apropiați ai președintelui. „Mă rog ca el să facă ceea ce trebuie. Se îndreaptă în acea direcție”.

Sondajul AP de miercuri, care arată că aproape două treimi dintre democrați doresc ca Biden să se retragă din cursa prezidențială, a ricoșat prin Casa Albă și Congres.

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, i-a spus lui Biden în Rehoboth Beach, sâmbătă - în ziua tentativei de asasinat asupra lui Trump - că ar fi mai bine dacă ar renunța, a raportat pentru prima dată ABC News. Democrații din Capitoliu îl vor afară și se tem că vor pierde locuri care pot fi câștigate dacă nu se va retrage.

Fostul președinte al Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi, unul dintre artizanii campaniei de retragere a lui Biden, i-a spus acestuia că ar putea distruge șansele democraților de a prelua Camera Reprezentanților.

Liderul minorității din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, i-a transmis lui Biden un mesaj similar, deși mai subtil.

Fostul președinte Obama a vorbit tare prin tăcerea sa - și prin faptul că foștii săi consilieri l-au criticat pe Biden în public.

Bill și Hillary Clinton fac ceea ce face Obama. La fel și foștii lor consilieri.

Auzim din ce în ce mai des că principalii consilieri ai lui Biden, inclusiv cei care l-au îndemnat inițial să lupte după dezbaterea dezastruoasă din 27 iunie - acum 21 de zile - spun că acum este momentul, nu dacă, când Biden anunță că nu candidează.

Democrații din interior sperau să evite acest lucru. Ei îl iubesc și îl respectă pe Biden și îi apreciază realizările istorice.

„Îi forțează pe oamenii care îl plac și îl respectă să recurgă la încercarea de a-l face de rușine”, a mai declarat un cunoscut democrat apropiat de aripa de vest pentru Axios.

Dacă Biden ar dori să rămână, ar fi impenetrabil, datorită liderilor liberali și Congresului Black Caucus. Dar cei mai apropiați prieteni ai săi cred că el a dus o luptă bună și va ceda în fața realității.

Casa Albă a spus despre conversațiile cu Schumer și Jeffries: 
„Președintele le-a spus ambilor lideri că este candidatul partidului, că intenționează să câștige și că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu amândoi pentru a trece agenda sa de 100 de zile pentru a ajuta familiile muncitoare”.

„În ultimele zile, președintele a devenit mai hotărât să rămână în cursă”, a declarat un consilier superior al lui Biden.

Campania Biden-Harris ne spune: „Dacă faptele contează - și ar trebui să conteze - iată unul: Președintele Biden este candidatul democrat și va câștiga în noiembrie. Președintele a luat o decizie”.

Dar Biden face două lucruri noi și revelatoare, mai spune sursa citată: ascultă mai mult și întreabă despre perspectivele vicepreședintelui Harris împotriva lui Trump. În urmă cu o săptămână, cu greu ar fi vorbit cu detractorii.

Scenariul cel mai probabil este ca Biden să se retragă și să o susțină pe Harris - dar să lase delegații să decidă dacă partidul nu este de acord. Acest lucru ar avea scopul de a dezamorsa orice critică potrivit căreia Partidul Democrat ar fi nedemocratic.

Harris ar fi greu de oprit - poate imposibil - dacă Obama și Clinton i s-ar alătura lui Biden, reprezentantului James Clyburn și Congresului Black Caucus în susținerea ei. Cu toate acestea, nu este clar că încoronarea ar fi atât de rapidă și clară.

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close