Antena 3 CNN Externe Cine sunt democrații care îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă și să facă anunțul săptămâna aceasta: "Încăpățânat este cuvântul cheie"

Cine sunt democrații care îi cer lui Joe Biden să se retragă din cursa pentru Casa Albă și să facă anunțul săptămâna aceasta: "Încăpățânat este cuvântul cheie"

Biden Doggett Quigley
Președintele SUA, Joe Biden, și congresmenii Lloyd Doggett și Mike Quigley. Surse foto: hepta / Backgrid / MPNC / Zuma Press / Abaca Press
de Adrian Iclozan    |    03 Iul 2024   •   11:00

Joe Biden acordă primul interviu după dezbaterea de săptămâna trecută cu Donald Trump, în timp ce numărul politicienilor democrați care îi cer președintelui să se retragă din cursa pentru Casa Albă este în creștere, relatează CNN.

Interviul președintelui, realizat de George Stephanopoulos, va fi difuzat vineri de canalul ABC.

Lloyd Doggett, membru al Camerei Reprezentanților din partea statului Texas, a făcut un apel explicit la Biden să renunțe la candidatura prezidențială.

"Reprezint un district care a fost, cândva, reprezentat Lyndon Johnson (devenit președinte al SUA după asasinarea lui John F. Kennedy, n.r.). În circumstanțe foarte diferite, el a luat decizia dureroasă de a se retrage. Președintele Biden ar trebui să facă același lucru", a spus Doggett într-o declarație făcută marți.

Acest membru al Congresului este primul care a rupt rândurile democraților, însă numărul celor care gândesc la fel și încă nu s-au exprimat încă public este mult mai mare.

"Există un grup din ce în ce mai mare de democrați din Camera Reprezentanților care sunt îngrijorați de candidatura președintelui. Ei reprezintă o mare parte a grupului congresional democrat din acestă cameră", a declarat un alt reprezentant democrat pentru CNN, sub rezerva anonimatului.

"Suntem profund îngrijorați de parcursul său (al lui Biden, n.r.) și de capacitatea sa de a câștiga. Vrem să îi oferim spațiu pentru a lua decizia (de a se retrage din cursa prezidențială) dar, dacă nu o va face, vom fi din ce în ce mai vocali cu privire la îngrijorările noastre", a adăugat el.

Răbdarea contestatarilor lui Biden are o limită

Miercuri, urmează ca Joe Biden să se întâlnească cu guvernatorii democrați și cu liderii Congresului, potrivit unui anunț făcut marți de Casa Albă.

Evenimentul a fost convocat după ce unii guvernatori și-au exprimat îngrijorarea cu privire la prestația președintelui la dezbaterea cu Donald Trump, considerată aproape unanim drept "catastrofală" de presă și de comentatorii politici, dar și de mai mulți lideri democrați, la adăpostul anonimatului.

O sursă CNN a precizat că guvernatorii au evitat să-și facă publice îngrijorările, de teamă că acest lucru va avea asupra lui Biden efectul contrar.

CNN a vorbit cu mai mult de două duzini de actuali și foști oficiali democrați, precum și cu donatori ai acestui partid și cu vechi aliați ai președintelui american.

Dialogurile au fost purtate sub condiția anonimatului. Mulți dintre cei chestionați de CNN spun că și-au cristalizat deja opinia că președintele ar trebui să renunțe la campania prezidențială, iar unii cred că Biden trebuie să facă săptămâna aceasta un anunț în acest sens.

Democrații respectivi nu i s-au adresat până acum în mod direct liderului de la Casa Albă, în speranța că acesta va lua decizia singur. Însă răbdarea contestatarilor președintelui este pe sfârșite, au avertizat ei în declarațiile pentru CNN.

"Un singur cuvânt îl caracterizează pe Biden: încăpățânat"

Biden și-a planificat pentru acest sfârșit de săptămână să călătorească în mai multe state, iar acesta este un semn că nu este dispus să renunțe la înfruntarea cu Donald Trump.

Mai mult, familia președintelui s-a raliat deciziei sale de a-și continua campania, învinuind anturajul lui Biden pentru gafele din dezbaterea cu contracandidatul republican.

"Un singur cuvânt despre Biden: încăpățânat. Ei (democrații) încearcă să îi ofere spațiul necesar pentru a realiza dezastrul", a declarat un politician de rang înalt care l-a susținut public pe actualul președinte al SUA în trecut, dar care, în privat, recunoaște că acesta trebuie să se dea la o parte. 

În timp staff-ul de campanie al lui Biden insistă că dezbaterea cu Trump a fost doar efectul unei nopți proaste pentru președintele în vârstă de 81 de ani, democrații care doresc ca acesta să renunțe spun că nu e vorba doar de un incident izolat care poate fi rezolvat.

"Nu este ca și cum Obama ar fi fost într-o formă proastă pentru o dezbatere (în fața republicanului Mitt Romney, în 2012, n.r.) Biden ar putea fi capabil să supraviețuiască, dacă acesta ar fi singurul incident. Dar nu va fi singurul incident", a estimat un oficial democrat de rang înalt.

"Trebuie să fim sinceri cu noi înșine (și să recunoaștem) că nu a fost doar o noapte oribilă", a declarat, marți, Mike Quigley, reprezentant al statului Illinois, la emisiunea "CNN This Morning".

"Cred că (Biden) trebuie să înțeleagă în mod clar că decizia sa are un impact nu doar asupra celui care va fi la Casa Albă în următorii patru ani, ci și asupra liderului de la Senat, a celui care va fi la Cameră și că implicațiile deciziei sale vor afecta următoarele decenii", a conchis el.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Partidul Laburist obține o victorie zdrobitoare la alegerile din Marea Britanie
x close