Antena 3 CNN Externe Decriptarea mesajelor lui Putin. De ce România e nominalizată de Patrușev alături de state cu conducere pro-rusă

Decriptarea mesajelor lui Putin. De ce România e nominalizată de Patrușev alături de state cu conducere pro-rusă

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 07:00 16 Ian 2025 Modificat la 09:27 16 Ian 2025
profimedia-0952410946
Fostul consilier Iulian Chifu, analist de politică externă, explică pentru Antena 3 CNN ce urmăresc Patrușev și Putin prin mesajele pe care le transmit pentru publicul extern. Foto: Profimedia Images

Mesajul transmis de consilierul lui Putin, Nikolai Patrușev, în legătură cu România și Republica Moldova reprezintă o încercare de „a crea o falie în Europa” și de a arăta „susținerea pentru un anumit tip de parcurs pe care și-l dorește Rusia”, este de părere Iulian Chifu, analist de politică externă și fost consilier guvernamental. Patrușev, fost șef al spionilor ruși și fost șef al Consiliului de Securitate, acum consilierul lui Putin, a spus că „UE pierdut dreptul de a vorbi în numele României” și că Moldova și Ucraina ar putea să „dispară”.

În interviul dat de Nikolai Patrușev în Komsomolskaia Pravda, fostă oficină URSS, actuală oficină a lui Putin, consilierul președintelui rus vorbește despre al doilea mandat al lui Trump, despre Ucraina, despre viitoarele negocieri de pace, România, Moldova și Uniunea Europeană.

Consilierul lui Vladimir Putin susține, în interviul său, că România se află printre țările „interesate de a lua o poziție echilibrată faţă de Rusia”.

„Conducerea UE, de exemplu, a pierdut de mult dreptul de a vorbi în numele multora dintre membrii săi, precum Ungaria, Slovacia, Austria, România şi alte câteva ţări europene interesate de stabilitatea în Europa şi de adoptarea unei poziţii echilibrate faţă de Rusia”, a declarat reprezentantul liderului de la Kremlin.

Despre Moldova, Patrușev spune că „fie va deveni parte a unui alt stat, fie va înceta să existe”. Același lucru îl spune și despre Ucraina: „Este posibil ca Ucraina să nu mai existe deloc în acest an”.

„Patrușev forțează faliile din interiorul UE”

Fostul consilier Iulian Chifu, analist de politică externă, explică pentru Antena 3 CNN ce urmăresc Patrușev și Putin prin mesajele pe care le transmit pentru publicul extern. 

„În primul rând trebuie văzut că Patrușev a revenit în prim-plan după ce a schimbat funcțiile publice. E prima sa ieșire și trebuia să fie o ieșire de legitimare, de susținere a politicilor lui Putin și probabil o ieșire autorizată. Nu ieșea de capul lui”, spune Chifu. 

Acesta este de părere că scopul declarațiilor lui Patrușev e acela de a alimenta „un anumit curs pe care Rusia și-l dorește”, în contextul în care Kremlinul și-a manifestat în mai multe rânduri satisfacția pentru o eventuală preluare a puterii la București de către un președinte pro-rus. 

„Este extrem de important și extrem de directă formularea. Și Patrușev nu e tipul nuanțelor. Ceea ce încearcă să facă sunt câteva lucruri:

1. Vorbește despre Ucraina care va fi desființată - nu există Ucraina separată de Rusia, practic reafirmă obiectivele maximale cu care a plecat la drum Putin. Și Lavrov afirmă cam aceleași lucruri. 

2. În privința României, pe fondul a ceea ce se întâmplă la București, Patrușev vine și forțează faliile din interiorul UE. 

A identificat trei state cunoscute ca fiind pro-ruse și iată e adăugată și România. Sigur că are bătaie, că are efect dublu: faliile și să arate susținerea pentru un anumit curs pe care și-l dorește Rusia pentru România.

În privința Republicii Moldova, este atac la puterea pro-occidentală de acolo, dar introduce un punct în plus în care vine și arată tot în mod indirect către ce se întâmplă la noi: fie intră în spațiul rus fie nu spune unde”, explică Iulian Chifu.

Reacția MAE, după declarațiile lui Patrușev

Ministerul Afacerilor Externe a reacționat, miercuri, la mesajele controversate ale consilierului lui Putin, Nikolai Patrușev. 

„Declarațiile lui Nikolai Patruşev nu conțin nimic nou. Sunt aceleași teme agresive de propagandă și dezinformare cu care Moscova ne-a intoxicat, îndeosebi în ultimii ani. Aceste pronunțări publice repetitive nu pot ascunde realitatea: faptul că Rusia duce un război de agresiune împotriva Ucrainei, încălcând Carta ONU și dreptul internațional, și că derulează acțiuni hibride masive și sistematice împotriva Republicii Moldova. Totodată, în pofida tuturor acțiunilor prin care Rusia urmărește să creeze diviziuni în Europa, realitatea rămâne că Uniunea Europeană a acordat și continuă să asigure un sprijin multidimensional semnificativ Ucrainei, în toate domeniile, și să sancționeze Rusia”, transmite MAE.

De asemenea, și purtătorul de cuvânt al instituției a transmis un mesaj pe rețeaua socială X.

„În timp ce Rusia poartă un război ilegal de cucerire împotriva unui vecin, oficialii săi continuă să facă declarații care pun la îndoială suveranitatea națiunilor europene. La trei decenii și jumătate după ce Uniunea Sovietică și dictatura comunistă brutală pe care o reprezenta au fost aruncate la coșul de gunoi al istoriei, unii din Kremlin încă cred că pot spune națiunilor suverane, Europei și lumii ce să facă, ce să spună și când. Vremurile acelea au trecut. Acesta este motivul pentru care Aliații suverani au construit și mențin umbrela NATO de descurajare și apărare. Agresorii răspândesc dezinformare și propagandă doar atunci când se întâlnesc cu determinarea națiunilor libere”, spune purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea.

 

×
x close