Antena 3 CNN Externe Declarațiile lui Donald Trump și Hillary Clinton, luate la puricat. Cine a mințit în prima dezbatere electorală?

Declarațiile lui Donald Trump și Hillary Clinton, luate la puricat. Cine a mințit în prima dezbatere electorală?

5 minute de citit Publicat la 17:39 27 Sep 2016 Modificat la 17:39 27 Sep 2016
trump clinton.jpg

Candidații la președinția Statelor Unite Hillary Clinton și Donald Trump s-au întâlnit luni seara la Universitatea Hofstra din statul New York pentru prima dezbatere din campania pentru alegerile din 8 noiembrie. Conform CNN, Hillary Clinton a câștigat dezbaterea cu Donald Trump, care a fost transmisă în România, în direct, de Antena3.

Tot CNN însă a luat la puricat cele mai importante declarații/acuzații ale celor doi contracandidați și a verificat veridicitatea lor.

Trump vs Clinton: Schimbările climatice

Clinton a declarat că Trump „crede că schimbarea climatică este o minciună propagată de chinezi”, o acuzație pe care Trump a respins-o imediat. Cine spune adevărul?

Pe 6 noiembrie 2012, Trump a scris pe Twitter „conceptul încălzirii globale a fost creat de și pentru chinezi, astfel încât bunurile produse în SUA să nu fie competitive”. Un an mai târziu, Trump a mai postat un răspuns cu privire la condițiile meteo. „Ninge în Texas și Louisiana, record de temperaturi negative în toată țara. Încălzirea globală este o păcăleală scumpă”.

În urmă cu un an, în timpul campaniei pentru nominalizarea republicană, Trump a declarat pentru CNN că susține aerul și apa curate, dar că „nu crede în schimbarea climatică”. Mai mult, el a spus că vremea este schimbătoare, uneori extremă, dar asta „nu înseamnă că trebuie să periclităm companiile din țara noastră. Apropo, China nu face nimic în legătură cu asta”
Ulterior, deși a continuat să spună că nu crede în păcăleala cu încălzirea globală, Trump s-a îndepărtat de ideea că ar fi fost indusă de chinezi, apreciind că acea remarcă a fost făcută în glumă.

Verdict: declarația lui Hillary Clinton este adevărată

 

Trump vs Clinton: Locuri de muncă

Crearea locurilor de muncă

Clinton a susținut că planul ei economic va crea 10 milioane de locuri de muncă, în timp ce planul lui Trump va costa poporul american 3,5 milioane de joburi. Clinton a citat un raport realizat de Mark Zandi de la Moodys Analytics din timpul verii. 

Aceste statistici sunt însă înșelătoare. Zandi a constatat că economia ar beneficia de 7,2 milioane de noi locuri de muncă fără ca Hillary să facă ceva. Deci planul ei ar aduce sub 3 milioane de locuri de muncă.

În același timp, comparația este nedreaptă pentru că perioada de timp este diferită. Contactat de CNN, Zandi a spus că o comparație mai bună ar spune că doar 400.000 de joburi s-ar pierde în mandatul lui Trump.

O altă analiză realizată de Oxford Economics a aflat că sub Clinton țara ar crea doar 200.000 de joburi până în 2021, dacă își implementează toate politicile. Sub Trump SUA ar pierde 4 milioane de locuri de muncă.

Verdict: declarația lui Clinton este reală, dar înșelătoare.

 

Dispariția locurilor de muncă din Michigan și Ohio

Trump a susținut că mii de joburi din statele puternic producătoare precum Michigan și Ohio au migrat. „Nu putem să mai permitem ca asta să se întâmple”. Problema este că aceste două state chiar au câștigat mai multe locuri de muncă în anii recenți.

În luna august, în Ohio erau 5,5 milioane de angajați non-fermieri, un maxim care nu mai fusese atins din mijlocul anului 2001. Minimul a fost atins în 2009, după criză, când erau 5 milioane de locuri de muncă.

În Michigan erau 4,3 miloane de locuri de muncă în august, la fel ca la mijlocul lui 2006. Numărul angajaților scăzuse la 3,8 milioane în 2009, dar de atunci se află pe un trend ascendent.

Verdict: declarația lui Trump este falsă

 

Locurile de muncă ajung în Mexic

Locurile noastre de muncă dispar. Se duc în Mexic”, a spus Trump, criticând Înțelegerea de Comerț Liber din America de Nord.

Trump are dreptate. Locurile de muncă din fabricație au migrat spre Mexic. Ultimul exemplu, compania Carrier care a anunțat că 1400 de locuri de muncă vor fi mutate de la o fabrică din Indianapolis în Mexic.

Este greu de estimat câte locuri de muncă au migrat, însă cifra se situează undeva la 800.000, conform unui economist. Pe de altă parte, din 2000, America a pierdut 5 milioane de locuri de muncă în fabricație, pentru că activitatea economică în acest sector este în scădere.

Verdict: în mare parte adevărat

 

Veniturile și locurile de muncă în era Bill Clinton

Clinton a subliniat că SUA s-au descurcat destul de bine în administrația Bill Clinton. „Cred că soțul meu a făcut o treabă bună. Veniturile au crescut pentru toată lumea. Locurile de muncă s-au înmulțit și ele”. 

Este adevărat că angajările în producție s-au înmulțit în anii 90, ajungând la 17,1 milioane de joburi în ianuarie 2001. Un plus de 313.000 de locuri de muncă față de ianuarie 1993. Veniturile au crescut și ele de la 50.478 în medie, în 1993, la 56.531 dolari anual în 2001. 

Verdict: adevărat.

 

Trump vs Clinton: Parteneriatul Trans-Pacific

Trump și Clinton s-au certat pe Parteneriatul Trans-Pacific, primul susținând că Hillary va ratifica masiva înțelegere dacă va fi președinte. „Vrei să aprobi PTP. L-ai susținut. Când ai auzit ce am spus eu, cât de prost este, ai spus că nu pot câștiga acea dezbatere. L-ai numit standardul de aur al înțelegerilor comerciale”, a spus Trump. Clinton a răspuns spunând că ea a spus că speră să fie o înțelegere bună, dar când a fost negociată, lucru pentru care ea nu este responsabilă, a concluzionat că nu este. 

Clinton a fost înregistrată în 2012 spunând că PTP este „aur curat”, când era Secretar de Stat, iar frazarea ei de atunci nu se potrivește cu declarația de acum privind „speranța” că înțelegerea va fi demnă de susținere. 

Totuși, declarația lui Trump că Hillary Clinton ar ratifica înțelegerea dacă ar fi președinte nu se potrivește cu promisiunile acesteia din campanie. Clinton a anunțat în octombrie 2015 că este împotriva PTP, spunând că înțelegerea nu este ceea ce spera ea. A promis să respingă parteneriatul dacă este aleasă. ”Mă opun acum, mă voi opune după alegeri și mă voi opune ca președinte”, a declarat Clinton în august. 

Verdict: declarația că Hillary Clinton a spus despre PTP că este „aur curat” este ADEVĂRATĂ, dar acuzația că ar aproba pactul este FALSĂ.

 

Trump vs Clinton: Datoria națională 

Când Clinton a spus că Trump va negocia datoria națională dacă este ales, Trump a negat. Dar într-o dezbatere din luna mai, Trump a spus că va încerca să reducă datoria națională prin negocieri în care creditorii să accepte sume mai mici decât cele datorate de SUA. 
Totodată, Trump a mai spus că s-ar împrumuta, iar dacă economia se prăbușește ar face o înțelegere. 

Câteva săptămâni mai târziu a spus că a fost prost înțeles și citat.

Verdict: Adevărat. Trump a spus că va negocia datoria.

 

Trump vs Clinton: Despre criza caselor din 2006 

Discutând despre progresul financiar de la Marea Recesiune, Clinton l-a acuzat pe Trump că acesta era încântat de criza caselor. „A spus, în 2006, că speră să se prăbușească, pentru că pot să le cumpăr și să fac niște bani”. Trump chiar a spus asta, dar în timpul dezbaterii a încercat să o întrerupă pe Clinton spunând că „apropo, asta se numește afacere”.  
Așa cum a prezis CNN în luna mai, declarațiile lui Trump dinainte să candideze au început să îl bântuie. Iar asta se numește politică.

Verdict: adevărat.

 

Citiți întreaga analiză pe CNN.com.

×
x close