Antena 3 CNN Externe Declarație misterioasă a lui Zelenski după ce rușii au lansat contraofensiva în Kursk: "Totul decurge conform planului ucrainean"

Declarație misterioasă a lui Zelenski după ce rușii au lansat contraofensiva în Kursk: "Totul decurge conform planului ucrainean"

lupte pe frontul din ucraina
Soldaţii Moscovei au avansat rapid în regiunea Doneţk în ultimele săptămâni. FOTO: Hepta
de Georgiana Marina    |    13 Sep 2024   •   12:26

Ministerul rus al Apărării susține că soldații săi au recucerit 10 așezări capturate de forțele ucrainene în timpul incursiunii surpriză în regiunea rusă Kursk. În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că Rusia a început „acțiuni contraofensive, care merg în conformitate cu planul nostru ucrainean”.

Rusia a comunicat că forțele sale „Unităților Nordului” au recuperat așezările în două zile, pe flancul vestic al zonei ocupate de Ucraina în campania sa lansată la 6 august. Primul indiciu al unei contraofensive a venit de la comandantul forțelor speciale cecene, generalul Apti Alaudinov, care a declarat că șase brigăzi ucrainene au suferit pierderi grele.

Un ofițer ucrainean care luptă în regiunea Kursk a declarat pentru BBCcontraofensiva rusă a început la vest de Sudzha. „Luptele sunt foarte dure și situația nu este în favoarea noastră deocamdată”, a spus ofițerul, sub rezerva anonimatului.

Ofensiva Ucrainei a fost lansată cu scopul aparent de a abate atenția Rusiei care avansa în estul Ucrainei. Acum revendică până la 1.300 km pătrați de teritoriu rusesc. Cu toate acestea, forțele ruse au continuat să cucerească satele din estul Ucrainei și se apropie de orașul strategic Pokrovsk.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au spus că dimensiunea, amploarea și perspectivele contraatacurilor rusești sunt neclare și că este prematur să se tragă concluzii.

O informație transmisă pe un cont de rețea socială legat de o brigadă ucraineană a spus că forțele ruse și-au lansat atacul în mod neașteptat lângă Snagost și că ucrainenii ripostau. În săptămânile de la lansarea incursiunii ucrainene, au fost distruse trei poduri peste râul Seym pentru a-i ține la distanță pe ruși, iar mai multe pontoane au fost distruse de asemenea. Cu toate acestea, rapoartele sugerează că rușii au putut traversa atât Seym, cât și alte râuri mai mici. 

Expertul militar rus Anatoly Matviychuk a declarat pentru ziarul Moskovsky Komsomolets că au fost recuceriți peste 100 km pătrați de teritoriu și „rezervele, întăririle și proviziile logistice ale inamicului nu mai pot ajunge în regiunea Kursk”.

Armata Rusiei a fost luată prin surprindere de amploarea și intensitatea incursiunii ucrainene în regiunea Kursk la începutul lunii trecute.

Deși Moscova a fost uluită de ușurința cu care forțele ucrainene au capturat orașe și sate, inclusiv Sudja, președintele Vladimir Putin a declarat aproape o lună după aceea că acțiunile ofensive ale ucrainenilor au eșuat. Forțele ucrainene au încercat să enerveze Rusia „să o facă să se grăbească, să trimită trupe dintr-o zonă în alta și să ne oprească ofensiva în zone cheie, mai ales în Donbas”, a spus Putin. Acest lucru nu numai că nu a funcționat, a susținut Putin, dar ofensiva Ucrainei a ajutat îndeplinirea „obiectivului principal” al Moscovei, pe care el l-a identificat ca fiind capturarea Donbasului - regiunile industriale ale Ucrainei Donețk și Lugansk. Forțele ruse se află acum la doar câțiva kilometri în afara orașului Pokrovsk, unde sunt informații că sunt lupte aprige.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat miercuri că trei dintre membrii personalului său au fost uciși în estul Ucrainei. Aceștia acționau pentru a oferi ajutor în regiunea Donețk. Zelensky a numit atacul drept o crimă de război rusă, dar CICR nu a identificat cine se află în spatele lui, adăugând că este „de neconceput” ca „bombele să cadă pe un loc de distribuire a ajutoarelor”.

14 persoane au fost rănite într-un atac rusesc cu drone asupra orașului Konotop, din nordul Ucrainei, un centru cheie folosit de Kiev pentru pregătirea campaniei sale de la Kursk.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia Război Ucraina ofensiva Kursk
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close