De altfel, guvernul sirian este acuzat de către politicienii libanezi că ar fi pus la cale atentatul cu bombă în care a murit în 2005 fostul premier al Libanului, Rafik Hariri. După atentat, preşedintele sirian, Bashar al Assad, a fost declarat persoana non grata la reuniunile internaţionale. Summitul de la Paris l-a readus pe scena politicii internaţionale.
?Trebuie să spun că e un pas istoric pentru Franţa că preşedintele sirian Bashar al Assad a decis să deschidă o reprezentanţă diplomatică în Liban şi că Libanul va deschide o reprezentanţă în Siria?, a declarat preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Bashar al Assad va fi cu siguranţă vedeta summitului dedicat cooperării statelor din zona Mediteranei.
Preşedintele Sarkozy i-a cerut liderului sirian ajutorul în cazul dosarului nuclear iranian. Refuzul liderului de la Damasc a fost subtil. ?Preşedintele Sarkozy mi-a cerut să intervin în această chestiune. De obicei ni se cere o părere, dar de data aceasta ni s-a cerut să vorbim cu liderii iranieni. Însă noi avem informaţii că nu există un program nuclear şi suntem împotriva oricărei arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu? a declarat preşedintele sirian, Bashar al Assad.
Participanţii la reuniune, mai exact 44 de şefi de stat sau de guvern, vor căuta împreună modalităţi de a răspunde mai eficient provocărilor din zona Mării Mediteraneene. Din partea României, vor participa preşedintele Traian Băsescu şi ministrul de Externe Lazăr Comânescu. Preşedintele Băsescu va rămâne şi luni în Franţa, când au loc ceremonile pentru Ziua Naţională a Franţei.
Antena3