Copiii de nouă ani ar putea fi pasibili de pedepse cu închisoarea în Filipine, în baza unei propuneri de lege ce este susţinută de către preşedintele ţării, Rodrigo Duterte, dar care alarmează UNICEF şi organizaţii care apără drepturile minorilor, relatează luni AFP și Agerpres.ro.
Aliaţii lui Duterte din cadrul Camerei Reprezentanţilor vor adoptarea acestui proiect de lege până în decembrie. Proiectul prevede reintroducerea pedepsei cu moartea, precum şi coborârea vârstei de responsabilitate penală de la 15 ani la 9 ani.
Duterte a câştigat în mod detaşat alegerile prezidenţiale din mai, după o campanie exagerată, în cursul căreia a promis că va anihila zeci de mii de traficanţi de droguri.
El a promis, de asemenea, că va umple lacunele care există, în opinia sa, în sistemul judiciar şi care le permite traficanţilor de droguri să utilizeze minori drept distribuitori de droguri.
''Criminali adulţi folosesc deliberat tineri sub 15 ani pentru a comite crime precum traficul de droguri'', a declarat Pantaleon Alvarez, unul dintre raportorii textului.
Duterte a propus coborârea la 12 ani a vârstei de responsabilitate penală, dar aliaţii săi vor să se meargă şi mai jos.
UNICEF, agenţie a ONU care apără copiii, i-a reamintit luni guvernului filipinez obligaţiile sale internaţionale. Manila a semnat Convenţia ONU privind drepturile copiilor ce stipulează că vârsta de responsabilitate penală nu poate fi mai mică de 12 ani. ''Închisoarea nu este un loc pentru copii. Este alarmant să trimiţi copii în instituţii'' penitenciare, a declarat UNICEF pentru AFP, estimând că aceasta reprezintă ''un regres din partea guvernului filipinez''.
Aproape 2.000 de persoane au fost ucise de către poliţie de la preluarea funcţiei de către Duterte la sfârşitul lui iunie, în timp ce alte 2.800 au murit în circumstanţe neelucidate, potrivit unor statistici oficiale.