În această perioadă de opt ani, nu mai puţin de 386.374 de persoane au murit de pneumonie pe teritoriul întregii ţări, dar au existat şi variaţii în funcţie de regiunile din care s-au înregistrat datele.
Poluare în Londra
Studiul a dezvăluit faptul că pneumonia, ulcerul peptic (leziuni care apar pe mucoasa stomacului, partea superioară a intestinului subţire sau pe esofag), boli ale inimii sau reumatisme, cancer de stomac sau de plămâni şi alte boli sunt asociate cu o gamă largă de emisii poluante dar şi cu fumatul sau cu consumul excesiv de alcool.
Cu toate că au fost luaţi în calcul factorii sociali enumeraţi, datele au arătat în continuare faptul că morţile în urma pneumoniilor erau puternic şi independent legate de emisiile poluante, cu excepţia dioxidului de sulf, rezultat în urma arderilor de cărbuni.
Studiul a fost efectuat de către profesorul George Knox, de la Universitatea din Birmingham şi a fost publicat în Jurnalul Epidemiologic şi de Sănătate Comunitară (the Journal of Epidemiology and Community Health).
Acesta a spus în cadrul studiului că multe dintre decesele în urma pneumoniilor au fost cauzate de ?răni chimice directe?, ca şi smogul londonez din anul 1952, care a ucis 4.000 de oameni. ?Cea mai importantă descoperire a fost strânsa legătură dintre decesele din cauza pneumoniei şi gazele emise de automobile, împreună cu mai multe substanţe rezultate de la alte mijloace de transport.?
Antena3.ro