Informația se regăsește în raportul săptămânal al Institutului de Sănătate Publică "Sciensano", citat de presa internațională.
În data de 29 august, această țară cu 11,5 milioane de locuitori număra 706 cazuri confirmate de variola maimuței, a precizat institutul belgian.
Dintre acești bolnavi, care prezentau, aproape toți, leziuni cutanate, 32 au fost spitalizați.
Dintre pacienții internați, doi "aveau și o tulburare imunitară preexistentă", au indicat autoritățile medicale.
"Până în prezent, a fost semnalat un deces la o persoană care prezenta probleme medicale preexistente", se spune în raportul sursei citate
Epidemia afectează mai ales bărbații homo sau bisexuali iar transmiterea este preponderent sexuală
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care inventariază toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.
În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârșitul lunii iulie două decese ale unor pacienți infectați cu acest virus.
Infectările au fost raportate în special în rândul bărbaților homosexuali sau care întrețin relații sexuale cu alți bărbați, fără a se defini drept homosexuali.
După cum au stabilit medicii, majoritatea transmiterilor virale de variola maimuței s-au produs în timpul unor raporturi sexuale.
OMS avertizează împotriva stigmatizării pe criterii de identitate și comportament sexual
OMS insistă însă asupra necesitații de a evita orice formă de stigmatizare pe baza identității de gen, întrucât acest lucru i-a face pe membrii acelei comunități să ascundă boala, să nu se trateze și să continue să o răspândească, notează presa internațională.
Organizația a comunicat că, de la sfârșitul lunii august, răspândirea virusului a început să încetinească în Europa, o tendință coroborată și cu datele oficiale din Belgia, care a raportat 36 de cazuri în ultima săptămână, față de cele 47 confirmate în săptămâna precedentă.