Antena 3 CNN Externe De ziua lui Putin, un grup de hackeri a oprit radiodifuziunea de stat din Rusia: "Eliminați Federația Rusă"

De ziua lui Putin, un grup de hackeri a oprit radiodifuziunea de stat din Rusia: "Eliminați Federația Rusă"

hacker atac cibernetic
Un atac cibernetic a oprit temporar serviciile radiodifuzorului de stat din Rusia chiar de ziua lui Vladimir Putin. Sursa foto: Getty Images
de A.I.    |    07 Oct 2024   •   14:57

Compania rusă de radio și televiziune, VGTRK, a fost lovită de un atac informatic fără precedent, iar confirmarea a venit chiar de la Kremlin, notează Politico și Agerpres.

Efectele atacului s-au manifestat la primele ore ale dimineții de luni, 7 octombrie, când serviciile interne și de radiodifuziune online ale VGTRK au încetat să mai funcționeze.

Au fost oprite inclusiv serviciile de streaming ale unor canale precum Russia 1 și Rusia 24, precizează sursa citată.

Site-ul de știri Fontanka din Sankt Petersburg a publicat pe Telegram un grafic al erorilor și a constatat că semnalul celor două canale menționate nu mai este încărcat pe internet.

Jurnalistul independent Aleksandr Pliuşcev, care a colaborat mulți ani cu postul de radio „Ecoul Moscovei”, în prezent desființat, a semnalat, tot pe Telegram, că serviciile online ale canalului Rusia 1 au încetat să funcționeze la ora locală 5:00 a.m.

Canalul independent rus „Govorit NeMoskva” a constatat că și alte posturi regionale asociate cu VGTRK, cum ar fi Vesti Tomsk şi Vesti Tatarstan, au încetat să funcționeze.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, și-a exprimat sprijinul pentru radiodifuzorul rus. 

El a adăugat că specialiștii lucrează pentru a determina cine este responsabil pentru paralizarea a ceea ce oficialul a numit „un element de infrastructură critică”.

Publicația de stat Gazeta.ru a relatat că grupul de hackeri „sudo rm -RF”, având legături cu Ucraina, s-ar afla în spatele operațiunii.

Acest grup a revendicat anterior responsabilitatea pentru alte atacuri ce au vizat infrastructura digitală, între care cel din 2022 împotriva RuTube, versiunea rusă a YouTube.

„sudo rm” este o comandă specifică sistemelor de operare UNIX/Linux și semnifică execuția unei operațiuni de ștergere pe mediul de stocare.

În acest caz, opțiunea „-RF” este, probabil, o trimitere la acronimul în limba engleză al Federației Ruse (Russian Federation, RF), astfel că, în mod ironic, numele grupului de hacking s-ar traduce în limbaj colocvial prin „înlăturați Federația Rusă”.

Un expert citat de Gazeta.ru a afirmat că atacatorii au folosit, probabil, un virus care, în loc să cripteze fișierele de pe sistemul-țintă, pur și simplu le șterge. În acest scenariu, VGTRK ar putea întâmpina în restabilirea serviciilor sale aceleași dificultăți din cazul RuTube.

Serviciul de presă companiei VGTRK a recunoscut că a fost ținta unui atac cibernetic, dar a susținut că operațiunile sale nu au fost afectate în mod semnificativ.

Compania a comunicat în cursul zilei că „totul funcționează normal” și că specialiștii săi „lucrează pentru a elimina consecințele acestei interferențe rău intenționate”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close