Antena 3 CNN Externe De la 24 de ore, la 100 de zile. Un nou termen al viitoarei administrații SUA pentru pacea în Ucraina. Ce va vorbi Trump cu Putin

De la 24 de ore, la 100 de zile. Un nou termen al viitoarei administrații SUA pentru pacea în Ucraina. Ce va vorbi Trump cu Putin

R.K.
1 minut de citit Publicat la 12:21 09 Ian 2025 Modificat la 14:51 09 Ian 2025
razboi ucraina
Kievul așteaptă preluarea mandatului de către Donald Trump pentru a vedea care este direcția în care se îndreaptă războiul. Foto: Facebook/Armata ucraineană

Președintele ales al SUA, Donald Trump, vrea să pună capăt războiului din Ucraina „cât mai repede posibil”, dar nu va face concesii președintelui rus Vladimir Putin în soluționarea conflictului, a declarat trimisul special pentru Ucraina al lui Trump, Keith Kellogg, pentru Fox News. 

„Cred că oamenii ar trebui să știe că el nu încearcă să-i dea nimic lui Putin sau rușilor. El încearcă să salveze Ucraina și să-i păstreze suveranitatea și se va asigura că este o pace corectă și justă”, a spus Kellogg într-un interviu pentru Fox News. Potrivit acestuia, „cea mai mare greșeală” a președintelui în funcție Joe Biden a fost că nu a negociat cu Putin mai mult. Administrația Trump „planifică să creeze condiții pentru președinte”, astfel încât acesta să poată vorbi atât cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, cât și cu liderul rus, a menționat Kellogg.

El a mai spus că și-a stabilit un obiectiv la nivel „personal și profesional” de a încerca să găsească o soluție la conflict în termen de 100 de zile de la învestirea lui Trump pe 20 ianuarie. Înainte de aceasta, Trump însuși și-a exprimat speranța că va putea opri războiul din Ucraina în termen de șase luni de la preluarea mandatului de președinte. În același timp, el a declarat că înțelege „sentimentele” Rusiei, care s-au opus intrării Ucrainei în NATO. „Rusia ar avea atunci pe cineva [din NATO] chiar la ușă”, a spus Trump. Potrivit lui, Moscova și Kievul „au avut un acord” care se potrivea ambelor părți, dar Biden l-a încălcat, spunând că Kievul ar trebui să poată adera la alianță.

Excluderea aderării Ucrainei la NATO este una dintre principalele cereri ale Rusiei pentru începerea negocierilor de încetare a focului. Printre cereri se numără și retragerea trupelor ucrainene din părțile neocupate ale regiunilor Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson. În plus, Putin cere ca Kievul să recunoască aceste regiuni și Crimeea ca fiind rusești.

Zelenski, la rândul său, a spus că pentru o înțelegere diplomatică, Ucraina are nevoie de garanții de securitate în raport cu teritoriile pe care le controlează. În același timp, Kievul nu va renunța la pretențiile față de regiunile pierdute, a subliniat președintele ucrainean.

Citește și Reacția lui Zelenski după ce Trump a luat apărarea Rusiei: „Să nu tragem concluzii. Noi trebuie să primim garanții de securitate”

×
x close