Antena 3 CNN Externe De frica lui Trump, Jeff Bezos a pus presiune pe Washington Post să nu o mai susțină pe Harris. Cititorii și ziariștii sunt revoltați

De frica lui Trump, Jeff Bezos a pus presiune pe Washington Post să nu o mai susțină pe Harris. Cititorii și ziariștii sunt revoltați

Adrian Dumitru
5 minute de citit Publicat la 17:26 26 Oct 2024 Modificat la 11:43 27 Oct 2024
Jeff Bezos
Jeff Bezos s-ar teme de noi presiuni dacă Donald Trump revina la Casa Albă. Foto: Hepta

Publicația americană The Washington Post a anunțat, vineri, că nu va mai susține oficial un candidat în cursa prezidențială de anul acesta și nici nu o va mai face la următoarele alegeri, încheind, astfel, o tradiție veche de decenii și provocând critici, relatează CNBC. Conform informațiilor existente la acest moment, decizia a venit la presiunea miliardarului Jeff Bezos, care deține ziarul și care se teme, probabil, de o victorie a lui Donald Trump. În trecut, WaPo a susținut candidații democrați în alegeri.

În ciuda anunțului oficial că WaPo nu-și va mai anunța susținerea oficială pentru unul dintre candidați, în ziar a fost publicat un articol al doi jurnaliști, în care se dezvăluie că un mesaj de susținere pentru candidata democrată, vicepreședinta Kamala Harris, fusese redactat.

„Decizia de a nu mai publica articolul a fost luată de proprietarul ziarului, fondatorul Amazon Jeff Bezos”, se arată în articol.

Decizia a fost, cel mai probabil, luată pentru a evita situația în care Donald Trump, dacă ar fi re-ales pentru al doilea mandat neconsecutiv, ar folosi din nou guvernul pentru a pune presiune pe presă.

Pe perioada în care a fost președintele SUA, Trump a fost critic față de Bezos și față de WaPo. Bezos a cumpărat publicația în 2013. În 2016 și 2020, WaPo i-a susținut deschis pe contracandidații lui Trump, Hillary Clinton și Joe Biden, în editoriale în care fostul președinte a fost criticat în termeni duri.

Ca urmare a unui proces din 2019, Amazon a susținut că a pierdut 10 miliarde de dolari dintr-un contract de servicii de stocare cloud cu Pentagonul, în favoarea Microsoft, pentru că Trump a folosit „presiune inadecvată” pentru a-i face rău celui pe care îl considera dușmanul său politic, Jeff Bezos.

O astfel de decizie nu a mai fost luată de decenii

WaPo a susținut public candidați la prezidențiale încă din 1976, cu o excepție în 1988, anul în care s-au confruntat pentru președinția SUA vicepreședintele de atunci, George H. W. Bush (republican) și guvernatorul din Massachussetts, Michael Dukakis (democrat).

Într-un comunicat pentru CNBC, întrebat de rolul pe care Bezos l-a avut în oprirea susținerii ziarului, reprezentanta de presă Kathy Baird a declarat: „Aceasta fost o decizie a WaPo de a nu susține niciun candidat și nu pot comenta în afară de a vă spune că puteți citi comunicatul integral”.

Vineri seară, un al treilea articol publicat de WaPo și semnat de autorii de opinie ai ziarului – transmite că „decizia The Washington Post de a nu susține niciun candidat în această campanie este o greșeală teribilă”.

„Ea reprezintă un abandon al convingerilor editoriale fundamentale ale ziarului pe care îl iubim și pentru care am lucrat, combinat, vreme de 218 ani.

Acesta era momentul pentru ca instituția (sic!) să-și facă clar angajamentul său față de valorile democratice, față de statul de drept și față de alianțele internaționale. Donald Trump este o amenințare pentru acestea – motivul precis pentru care adversarii lui politici au fost susținuți în 2016 și în 2020”.

Directorul executiv al publicației, Will Lewis, a încercat să explice decizia într-un articol online:

„The Washington Post nu-și va anunța susținerea pentru vreunul dintre candidați la prezidențiale în aceste alegeri și nici la alte viitoare alegeri.

Ne întoarcem la decizia noastră veche de a nu susține candidați la prezidențiale. Știm că asta va fi interpretată într-o multitudine de feluri – inclusiv ca pe o susținere tacită pentru un candidat sau ca o condamnare a celuilalt, sau ca o abdicare față de responsabilitate.

Asta e inevitabil. Noi nu vedem lucrurile așa. O vedem ca pe o decizie care respectă valorile pe care WaPo le-a îmbrățișat mereu și pe care ni le dorim într-un lider – caracterul bun și curajul în serviciul eticii americane, venerarea statului de drept și respectul pentru libertatea oamenilor în toate aspectele ei

(...)

Treaba noastră ca ziar al capitalei celei mai importante țări de pe Pământ este să fim independenți. Așa suntem și așa vom fi”.

Ziarul criticat dur de jurnaliști și de cititori

Unul dintre jurnaliștii importanți de la WaPo, Robert Kagan, a anunțat că demisionează în urma deciziei. În plus, peste 10.000 de comentarii online au fost publicate la articolul lui Lewis, multe dintre ele criticând extrem de dur decizia și anunțând că își anulează abonamentele plătite ziarului.

„Avem cel mai important scrutin pentru țara noastră, în care avem de ales între fascism și democrație și decizia voastră este să luați pauză? Lași, lipsiți de etică, lași plini de frică. A, apropo, îmi anulez abonamentul pentru că puneți afacerile înaintea eticii și moralei”, este unul dintre comentarii.

Anunțul a venit la câteva zile după ce Mariel Garza, șefa bordului editorial al The Los Angeles Times, și-a dat demisia după ce proprietarul acelui ziar, Patrick Soon-Shiong, a decis, de asemenea, că publicația nu va susține un candidat. La fel ca Bezzos, și Soon-Shiong este miliardar.

Marty Baron, fost editor la WaPo a numit decizia făcută de conducerea ziarului o „demonstrație de lașitate, victima fiind democrația însăși”.

„Donald Trump va avea asta ca pe o invitație să continue să-l intimideze pe Jeff Bezos și pe alții. Vedem o lașitate tulburătoare la o instituție (sic!) cunoscută pentru curaj”, a scris Baron pe Twitter.

The Washington Post Guild, sindicatul care reprezintă personalul angajat la ziar, a criticat, de asemenea, decizia într-un comunicat pe Twitter.

„Mesajul venind de la directorul executiv Will Lewis, nu de la bordul editorial, ne face îngrijorați că conducerea managerială a interferat cu munca membrilor noștri din conducerea editorială.

Deja vedem un număr mare de cititori loiali care și-au anulat abonamentele.

Decizia subminează munca jurnaliștilor noștri într-o perioadă în care ar trebui să contribuim la creșterea încrederii în presă, nu să o pierdem”, a transmis sindicatul.

Foștii reporteri WaPo, Bob Woodward și Carl Bernstein, ale căror relatări despre scandalul Watergate, în timpul administrației Nixon, au câștigat un premiu Pulitzer, au transmis și ei într-un comunicat:

„Respectăm independența tradițională editorială, însă această decizie, luată cu doar 11 zile înainte de ziua alegerilor, ignoră dovezile și reportajele covârșitoare chiar ale WaPo, care arată pericolul pe care Donald Trump îl reprezintă pentru democrație.

Sub conducerea lui Jeff Bezos, operațiunea de știri a WaPo și-a folosit resursele din abundență pentru a investiga riguros pericolul și prejudiciul pe care o a doua președinție Trump ar reprezenta-o pentru democrația americană, iar asta face ca această decizie să fie și mai surprinzătoare și mai dezamăgitoare, mai ales atât de târziu în procesul electoral”.

„Astăzi am primit un cuțit în spate. Ce insultă pentru cei cintre noi care ne-am pus carierele și viețile la bătaie pentru a relata despre amenințări la adresa drepturilor omului și democrației”, a scris și editorialista Karen Attiah.

Reprezentantul democrat Ted Lieu a comentat pe marginea deciziei într-un tweet – „Primul pas spre fascism este când presa liberă începe să se ascundă de frică”.

×
x close